Eerste verkiezingen mét oppositie in Maduro’s Venezuela maken dictator alleen maar sterker

De socialistische regeringspartij van Venezuela, de partij van dictator Maduro, claimt spectaculaire overwinningen bij de eerste verkiezingen in vier jaar waaraan ook de belangrijkste oppositiepartijen van het land deelnamen. Volgens critici was de stembusgang echter vanaf het begin gemanipuleerd. En met een opkomst van slechts 41,8 procent, een van de laagste in de afgelopen twee decennia, weerspiegelde de stemming sowieso een electoraat dat apathisch staat tegenover zijn leiderschapsopties in de afbrokkelende socialistische staat.

Politieke bondgenoten van president Nicolás Maduro wonnen 20 van de 23 gouverneursposten in het hele land, volgens de volgens voorlopige resultaten van de kiesraad. Een euforische Maduro noemde zijn partij in een toespraak “een bepalende kracht in de geschiedenis van dit prachtige land genaamd Venezuela.”

De oppositie koos ervoor om deel te nemen aan de verkiezingen en gaf daarmee een jarenlange boycot op in de hoop haar gedesillusioneerde kiezersbasis nieuw leven in te blazen en het leiderschap van de gebroken en haperende pro-democratische beweging te herdefiniëren. Maar het lijkt erop dat de stembusslag daar nauwelijks verandering in heeft gebracht. Dat was al bij al voorbestemd, met een regerende partij met veel meer campagnemiddelen en strakke controle over het kiessysteem van het land.

Het valt nog te bezien of het kiesstelsel van Venezuela een belangrijke legitimiteitstest heeft doorstaan ​​onder nauwlettend toezicht van meer dan 130 waarnemers van de Europese Unie, de eerste dergelijke missie in 15 jaar. De missie is van plan om morgen de eerste bevindingen vrij te geven. Maar toen de peilingen zondag sloten, sloegen mensenrechtenadvocaten alarm over berichten over “onregelmatigheden, bedreigingen en aanvallen” in het verkiezingsproces.

In de deelstaat Zulia werd minstens één persoon gedood en twee gewond nadat ze waren neergeschoten voor een verkiezingscentrum door mannen op motorfietsen. In de staat Lara zeiden twee mensenrechtenverdedigers die een foto namen van een stembureau dat ze waren omsingeld, aangevallen en beroofd door ongeveer 20 mensen op motorfietsen. In het hele land registreerden voorvechters van persvrijheid minstens twee dozijn gevallen van journalisten die de toegang tot opiniepeilingen werden geweigerd of gedwongen werden beelden van hun camera’s te verwijderen.

De liefde voor Guaidó is bekoeld

De grote oppositiepartijen kondigden in september aan dat ze zouden deelnemen aan de verkiezingen van zondag, waarmee een einde zou komen aan een boycot van verkiezingen die door de Maduro-regering werden georganiseerd en die algemeen als frauduleus worden beschouwd. Die beslissing zorgde vanaf het begin verdeeldheid; bij de tegenstanders om deel te nemen aan de verkiezingen was onder meer Juan Guaidó, die door de Verenigde Staten en meer dan 50 andere landen wordt erkend als de rechtmatige president van Venezuela.

Bij meerdere oppositieleiders en gewone Venezolanen is de liefde voor Guaidó bekoeld. Maar de Verenigde Staten zijn niet van plan om hun steun in te trekken, zei Brian Nichols, de Amerikaanse assistent-staatssecretaris voor zaken op het westelijk halfrond, vorige week nog.

Guaidó heeft niet gestemd bij de verkiezingen van zondag. In een videoverklaring die vrijdag werd vrijgegeven, beschuldigde hij de Maduro-regering ervan de verkiezingsautoriteit te controleren, politieke gevangenen niet vrij te laten, de toegang tot de media te beperken en gebruik te maken van openbare middelen voor de verkiezingen.

De kiesraad, die bestaat uit drie leden van Maduro’s partij en twee leden van de oppositie, beloofde nochtans transparantie. Volgens de raad wordt onderzoek gedaan naar twee van de grootste tv-stations van het land wegens vermeende onevenwichtige berichtgeving. Er loopt ook een onderzoek naar kandidaten van zowel de oppositie als de regering voor het gebruik van staatsmiddelen voor hun campagnes.

Maduro wordt onderzocht door het Internationaal Strafhof wegens vermeende misdaden tegen de menselijkheid. Hij vertelde op de staatstelevisie dat de verkiezingen “de kracht van de Venezolaanse democratie boven elke samenzwering zullen laten zien”. Maar een hoge functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de regering van Maduro eerlijke verkiezingen heeft verhinderd door kandidaten te weren van deelname, oppositiepartijen te ondermijnen, tegenstanders lastig te vallen en vast te houden en de toegang van de oppositie tot media te beperken.

Stemmen uit schrik uitkering te verliezen

Veel mensen zijn alleen maar gaan stemmen omdat ze bang zijn hun uitkering te verliezen. Mensenrechtenactivisten deelden zondag berichten over “rode punten” aan stembureaus waar staatsmedewerkers de identiteitsbewijzen scanden van kiezers die overheidsuitkeringen ontvangen. Nelson Freitez, een mensenrechtenadvocaat die zondag de verkiezingen in de staat Lara volgde, meldde dat hij zo’n “rode punten” zag bij 10 van de 12 stembureaus die hij bezocht. “Ze slagen erin om degenen die ze hebben geregistreerd te intimideren door hen eraan te herinneren dat als ze niet op de regeringskandidaten stemmen, ze geen sociale uitkeringen zullen ontvangen”, zei hij.

Terwijl Freitez en een andere advocaat, Yonaide Sánchez, een foto namen van zo’n rode punt-locatie, omsingelde een groep van 20 mensen hun auto, probeerde hun telefoons af te pakken, stalen Sánchez’ portemonnee en grepen haar bij haar haar.

Versplintering in de oppositie hielpen ook om Maduro te laten winnen. In de staat Miranda bijvoorbeeld stelde de oppositie twee concurrerende kandidaten op. Op het laatste moment probeerde kandidaat Carlos Ocariz zich terug te trekken ten gunste van David Uzcátegui in een poging de stemmen van de oppositie te verenigen. Maar de kiesraad oordeelde dat het te laat was.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20