Eerste tweet viert vijftiende verjaardag

‘Just setting up my twttr’ (Net mijn twttr-account gecreëerd): vijftien jaar geleden publiceerde Jack Dorsey, de baas van Twitter, met die nogal banale boodschap de eerste ’tweet’ op het sociale netwerk.

Die korte tekst, geschreven op 21 maart 2006, markeerde het begin van het platform met meer dan 190 miljoen dagelijkse gebruikers, dat wordt geprezen en veelvuldig gebruikt door politieke en economische opniniemakers en journalisten.

In vijftien jaar tijd is Twitter uitgegroeid tot een belangrijke speler in sociale netwerken, niet gespeend van enige controverse.

Het meest recente voorbeeld was de verrassende verwijdering van het 88 miljoen leden tellende account van Donald Trump in januari, het belangrijkste communicatiemiddel van de Amerikaanse president, wegens herhaalde oproepen tot geweld na de invasie van het Capitool door aanhangers van de Republikeinse miljardair.

De uitsluiting van het staatshoofd werd zowel toegejuicht als aan de kaak gesteld, als een symbool van het complexe evenwicht tussen neutraliteit, verdediging van de vrijheid van meningsuiting en gematigdheid waarmee de platforms moeten omgaan. Dorsey verdedigde zijn beslissing, maar gaf toe dat het een ‘mislukking’ was en een ‘gevaarlijk’ precedent.

NFT-markt

Begin maart kondigde de baas van het sociale netwerk uit San Francisco aan dat de allereerste tweet te koop zou worden aangeboden via een link naar de site ‘Valuables’, waar fans een bod kunnen doen.

Een tweet kopen betekent dat je ‘een digitaal certificaat van de tweet krijgt, dat uniek is omdat het ondertekend en geverifieerd is door de maker’, legt de tweetveilingsite uit. Daarnaast krijg je ook een handtekening.

Op zondag stond de teller voor het bericht op ongeveer 2,5 miljoen dollar (2,1 miljoen euro).

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20