Eerste reacties op het Overlegcomité: ‘Regering heeft een moedige beslissing genomen’

Een kerst of nieuwjaar met de volledige familie zal dit jaar niet aan de orde zijn. De federale regering handhaaft de maatregelen wat onze contacten betreft tijdens de kerstperiode. Enkel voor de alleenstaanden wordt er een uitzondering gemaakt tijdens kerst.

Alleenstaanden kunnen tijdens kerst een tweede persoon uitnodigen. Concreet is dat dus een gewoon contact dat bovenop het knuffelcontact komt. Tot op heden mochten alleenstaanden een tweede persoon uitnodigen bij hun thuis, mits het respecteren van de regels. Alleen mocht die er nooit op hetzelfde moment zijn als het knuffelcontact. Dat mag dus wel tijdens kerstdag en kerstavond.

‘Moedige beslissing’

Voor de gezinnen verandert er niets. Zij mogen enkel één persoon extra uitnodigen. Ook de avondklok blijft van kracht tijdens de kerstperiode. Infectiologe Erika Vlieghe reageerde in Het Journaal tevreden met de beslissing van de regering om nog even te wachten met versoepelingen. ‘Wat de regering van ons land heeft beslist, is ontzettend streng, maar heel moedig. We hebben het ontzettend slecht gedaan. We doen het vandaag veel beter en ik volg de regering in de ambitie om alles onder controle te blijven houden’, aldus de expert.

Zij benadrukte tijdens het programma dat familiefeesten ideale situaties zijn voor het virus om andere mensen te besmetten. ‘Het is ook ontzettend moeilijk om de regels te respecteren wanneer u met familie en vrienden bij elkaar bent’, klonk het.

Ook biostatisticus Geert Molenberghs juicht de beslissing van de regering toe. Hij is ervan overtuigd dat we na nieuwjaar in een betere situatie zullen zitten als we de huidige maatregelen nog even volhouden. Molenbergh sluit niet uit dat dan ook de horecazaken opnieuw de deuren zullen kunnen openen.

‘Bloody Friday’

De horecasector vraagt zich op zijn beurt af waarom de regering niets over de sector heeft gezegd tijdens de persconferentie. ‘Het is vreemd dat een sector met dezelfde toegevoegde waarde als de farmaceutische sector niet werd vermeld’, zei Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen aan het VTM Nieuws. ‘Het is Black Friday, maar voor onze sector is het Bloody Friday’

‘Ik ga ervan uit dat tot 15 januari zeker niets kan’, vervolgde De Caluwe. De topman van Horeca Vlaanderen roept de overheid op om afspraken te maken met buurlanden over gelijke regels. ‘Dat zou logisch zijn en verwarring vermijden.’

Ook is er volgens hem nieuw overleg nodig over de steunmaatregelen. ‘Tot het einde van het jaar zijn we al een kleine 8 miljard euro kwijt. Een gigantisch verlies voor een sector die zelfs in normale tijden hele lage winstmarges heeft.’

‘Stabiliteit en perspectief voor een duurzame heropening is nu de ‘moral duty’ van de regering. Daarover is contact geweest en we gaan dan ook graag met hen in constructief overleg’, aldus De Caluwe.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20