Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 31 MEI

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Eerste mini-energiecentrale Turbulent opgestart

Logo Business AM

29/02/2016 | Marc Horckmans | 2 min leestijd

Op het domein van het kasteel Cleerbeek, tussen Leuven en Diest, heeft het jonge bedrijf Turbulent een eerste exemplaar van zijn mini-energiecentrale geïnstalleerd. De centrale kan tot 15.000 kilowatt per jaar elektriciteit genereren, waarmee het energieverbruik van vier gezinnen kan worden gedekt.

De installatie vergt een investering 12.000 euro, waarmee het product van Turbulent de helft goedkoper zou zijn dan een centrale zonnepanelen met dezelfde capaciteit. Jasper Verreydt en Geert Slachmuylders, oprichters van Turbulent, hopen dit jaar twintig tot dertig installaties te kunnen verkopen. De centrale van Turbulent heeft een waterval van minstens één meter nodig om efficiënt te kunnen functioneren. De installatie leidt het water daarbij door een draaikolk, waar de energie kan worden opgevangen.

Blackouts

De onderneming ontving vorig jaar 250.000 euro aan innovatiesubsidies van de Vlaamse overheid en een kapitaalinjectie van iMinds en het fonds KIC Innoenergy van het European Institute of Technology. Turbulent merkt op dat de investering in de mini-energiecentrale al na vijf jaar is terugverdiend. De installatie, met een breedte van 1,5 meter en een hoogte van 2,5 meter, kan gemakkelijk worden geplaatst bij watermolens, zoals ook op het kasteeldomein Cleerbeek het geval is. Europa telt ongeveer 350.000 sites met een watermolen. Ook sluizencomplexen zouden volgens Turbulent mogelijkheden bieden. Turbulent ziet voor zijn technologie ook interessante opportuniteiten in landen waar afgelegen gebieden vaak met blackouts worden geconfronteerd. Lokale bedrijven zouden de installatie van Turbulent volgens Verreydt en Slachmuylders daarbij kunnen gebruiken als alternatief voor noodgeneratoren.


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Meest bekeken

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO