De eerste “levende” NFT is een feit: code geïnjecteerd in het DNA van een bacteriecel

Zolang de bacteriën leven, zou de NFT zichzelf zeker een miljard keer per dag kopiëren.

Er werd deze week een opmerkelijke mijlpaal behaald binnen de wereld van NFT’s, ofwel non-fungible tokens. De eerste “levende” NFT zou namelijk een feit zijn. NFT’s zijn unieke tokens op blockchainsystemen waaraan digitale kunstwerkjes, vaak foto’s en video’s, maar ook tweets en zelfs audiobestanden van scheten, verbonden worden en dan geveild worden op cryptosystemen zoals Ethereum.

Maar hoe kan een stukje code het nu schoppen tot een echt levend organisme? Roddenberry Entertainment, een Amerikaans productiehuis, heeft de handtekening van oprichter en ‘Star Trek’-bedenker Gene Roddenberry vereeuwigd in NFT-vorm op een blockchain-netwerk. Vervolgens werd de code van de NFT in de DNA-structuur van een levende bacteriecel geïnjecteerd. Zo is de signatuur van de in 1991 overleden scifi-legende de eerste “levende” NFT ter wereld.

“Een miljard kopieën per dag”

Volgens Roddenberry zou deze NFT een “levende eco-NFT” zijn en “een heuse kruisbestuiving tussen wetenschap en science fiction”.

Opmerkelijk is dat de NFT zich natuurlijk op een hoog tempo zal blijven reproduceren, iets wat normaal is voor eencellige organismen. “Zolang de bacteriën overleven, zullen het aantal NFT-cellen zich vermenigvuldigen aan een snelheid van een miljard kopieën per dag”, meent Roddenberry Entertainment.

“De handtekening van de ‘Star Trek’-bedenker zal gaan waar nog nooit iemand geweest is; in het DNA van een levend organisme!”, merkten een aantal socialemediagebruikers gevat op.

“Nieuwe mogelijkheden voor het archiveren van data”

De unieke NFT-collectie, als je de bacteriën zo mag noemen, worden tentoongesteld op de Art Basel-kunstconferentie in het Amerikaanse Miami. Het werk kreeg de titel “El Primero”, Spaans voor “De eerste”.

Agustín Fernández, CEO van Rational Vaccines en gevierd filmregisseur, werkte mee aan het NFT-project. Volgens hem is het “opslaan van gegevens in DNA een volledig nieuwe categorie van mogelijkheden voor archiveren van data”.

Ook interessant: de originele NFT staat niet op Ethereum, maar op het gedecentraliseerd netwerk van Solana, de vijfde grootste cryptomunt volgens marktwaarde.

(lb)

Meer