Eerste land verbiedt reizen zonder booster voor z’n burgers

Vanaf 10 januari moeten inwoners van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) volledig gevaccineerd zijn met een booster-injectie om internationaal te mogen reizen. Andere landen zijn begonnen met het toevoegen van boosters aan hun vaccinpaspoortprogramma’s, maar de nieuwe regel in de VAE is de eerste ter wereld die het reizen naar het buitenland regelrecht uitsluit voor mensen die nog niet zijn geboosterd.

De maatregel is alleen van toepassing op burgers van de VAE, dus het zal volgens de regering niet de grote populatie expats van het land aan banden leggen. Mensen die medische vrijstellingen hebben om zich te laten vaccineren, evenals bepaalde humanitaire gevallen, zullen ook worden vrijgesteld.

Nieuwe gevallen van besmettingen met het coronavirus zijn de afgelopen dagen sterk gestegen in de VAE, van ongeveer 55 per dag begin december tot meer dan 2.250 nu. De vaccinatiegraad in de VAE behoort tot de hoogste ter wereld: 100 procent van de bevolking heeft volgens overheidsgegevens minstens één dosis gekregen en 92 procent is volledig gevaccineerd. De openbare gegevens bevatten geen data voor boosters.

Inwoners van de VAE van 18 jaar en ouder komen in aanmerking voor een herhalingsinjectie zes maanden na de laatste primaire dosis van de Pfizer-BioNTech-, Sinopharm- of Sputnik-vaccins die daar worden aangeboden.

Definitie “volledig gevaccineerd” wordt wereldwijd herbekeken

De VAE was een van de eersten ter wereld die een booster-shot-campagne uitrolde nadat het in mei besloot ontvangers van het in China ontwikkelde Sinopharm-vaccin een derde injectie aan te bieden vanwege bezorgdheid dat het vaccin niet effectief genoeg was.

Andere landen zijn begonnen met het toevoegen van boosters aan hun vaccinpaspoortprogramma’s, en gezondheidsfunctionarissen over de hele wereld beginnen de definitie van “volledig gevaccineerd” te heroverwegen. De Europese Unie zei vorige maand dat haar EU Digital COVID-certificaat negen maanden na de laatste prik zou vervallen, waardoor mensen zouden worden gedwongen zich te houden aan de richtlijnen van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding dat boostershots aanraadt zes maanden na de laatste prik. Israël en Zuid-Korea zijn begonnen met het eisen van een booster-injectie om de volledig gevaccineerde status te behouden die vereist is voor toegang tot restaurants en evenementenlocaties.

Maar de nieuwe regel in de VAE is de eerste ter wereld die het reizen naar het buitenland toe regelrecht uitsluit voor mensen die nog niet zijn geboosterd. Tot 1 november verbood Australië zijn burgers het land te verlaten tenzij ze een vrijstelling hadden. Maar die beperkingen zijn versoepeld in een poging om “met het virus te leven”.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20