Eerste cycloon in meer dan 120 jaar dumpt in dag evenveel regen als in vier jaar op Oman

In de loop van een enkele dag heeft een uitzonderlijk zeldzame storm met orkaankracht tot vier jaar aan regen gelost langs de noordkust van Oman, met dodelijke overstromingen tot gevolg. De tropische cycloon Shaheen kwam ongeveer 80 kilometer ten westen van Muscat, de hoofdstad van Oman, aan land.

De storm is sindsdien vertrokken, maar niet voordat 11 doden in Oman zijn gevallen, voornamelijk als gevolg van plotselinge overstromingen en aardverschuivingen. De storm zorgde ook voor twee dodelijke slachtoffers in Iran, waar de lichamen van twee vissers werden gevonden.

In Al Khaburah, net ten westen van waar de storm aan land kwam, viel 36 cm regen in 24 uur. De stad met ongeveer 40.000 inwoners heeft gemiddeld tussen de drie en vier centimeter regen per jaar. Muscat’s Seeb International Airport kreeg iets van 10 cm regen te verwerken, wat ongeveer de gemiddelde jaarlijkse regenval is.

Veel te warm zeewater

Shaheen kwam aan land met winden van 120 km per uur, wat overeenkomt met een orkaan van categorie 1. Sociale media toonden overstromingen en aardverschuivingen die de regio overspoelden, geblokkeerde en overstroomde wegen, mensen die vastzaten in voertuigen, instortingen van gebouwen en overlopende dammen. Het woestijnlandschap en zijn infrastructuur zijn niet gewend aan zoveel regen in korte tijd.

Shaheen was de eerste tropische cycloon die sinds 1890 aan land kwam langs de noordkust van Oman en pas de derde ooit in het land. Geen enkele is waargenomen in het tijdperk van weersatellieten (sinds 1960) of tijdens de maand oktober. Shaheen voedde zich met de zeer warme wateren van de Golf van Oman. Het zeewater is daar momenteel meer dan 30 graden Celsius, enkele graden boven normaal. De oceaantemperaturen zijn wereldwijd gestegen als gevolg van door de mens veroorzaakte klimaatverandering.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20