De kernfusiedroom van Joe Biden

De regering-Biden heeft grootse plannen om de uitstoot van de VS de komende jaren en decennia te verminderen. Een sleutelrol is daarbij weggelegd voor kernenergie, een technologie waar de president miljarden dollars in gaat pompen. Maar de regering-Biden wil verder gaan en hoopt in de nabije toekomst kernfusiereactoren te bouwen.

Waarom is dit belangrijk?

De Verenigde Staten halen nog altijd meer dan driekwart van hun energie uit fossiele brandstoffen. Met de Inflation Reduction Act (IRA), het grootste klimaatpakket in de geschiedenis van het land, wil de regering-Biden de transitie naar groene stroom versnellen. Honderden miljarden dollars zullen vloeien naar onder andere windmolenparken, batterijprojecten en fabrieken voor elektrische wagens. Maar ook de kernenergie-industrie, die al een tijdje lang in verval is in de VS, krijgt een cashinjectie van 30 miljard dollar. Een deel van dat geld vloeit ook naar de ontwikkeling van een commerciële kernfusiereactor.

De essentie: Binnen tien jaar moet de eerste commerciële kernfusiereactor operationeel zijn in het land (en de wereld). Dat zei de Amerikaanse minister van Energie Jennifer Granholm maandag tijdens een interview met The Associated Press. Volgens de politica zou de technologie een sleutelrol kunnen spelen bij de energietransitie. 

  • "Het ligt niet buiten de mogelijkheden" dat het land Bidens "decadale visie van commerciële kernfusie" kan realiseren, klinkt het. Granholm verwijst onder an
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer