Eerste cannabiswinkel in Brussel opent de deuren

Aan de Lesbroussartstraat in Elsene heeft een filiaal van de Street Shop, een commercieel verkooppunt voor cannabis, de deuren geopend. Brussel is daarmee de eerste vestiging van de Street Shop, die in Frankrijk al zeven vestigingen heeft. Hoewel de verkoop van cannabis in België verboden blijft, zegt uitbater Vincent Borrell toch volledig legaal te werken.

De Street Shop zegt immers alleen te werken met producten op basis van cannabidiol, een product dat wettelijk zonder enig probleem op de markt wordt gebracht. Daarentegen zouden in de portfolio van de keten geen verboden hoeveelheden tetrahydrocannabinol (thc), het verslavende bestanddeel van cannabis, kunnen worden aangetroffen.

Maggie De Block, federaal minister van volksgezondheid, heeft een onderzoek bevolen.

Therapeutisch

Het aanbod van Street Shop omvat onder meer olie, crèmes, lolly’s en chocolade met cannabis, waterpijpen en gedroogde cannabisbladeren. “Al die producten zijn echter gebaseerd op cannabidiol, dat niet de psychoactieve werking heeft zoals verboden cannabis,” aldus Antoine Boucher, woordvoerder van de organisatie InforDrogues.

“Het product heeft wel degelijk een therapeutische werking en heeft een ontspannende werking op het lichaam, maar men wordt er niet high van, zoals van de cannabis met tetrahydrocannabinol.” Boucher wijst er daarbij ook op dat de verkoop van cannabis met minder dan 0,2 procent tetrahydrocannabinol wettelijk is toegelaten.

Vincent Borrel, uitbater van de Street Shop in Brussel, wijst erop dat de bladeren bedoeld zijn om met andere kruiden in een thee te vermengen. “De klant wordt geïnformeerd over de werking van de producten,” verduidelijkt hij.

“Onder meer wordt aan de consumenten afgeraden om de kruiden te roken, want daarmee begeeft men zich opnieuw in de illegaliteit. Maar uiteindelijk is de klant verantwoordelijk voor zijn daden.”

Zwitserland

Street Shop koopt zijn voorraden aan in Zwitserland, waar volgens Borrel geen grijze zone tussen legaliteit en illegaliteit bestaat en waar de teelt van cannabis op basis van cannabidiol volstrekt legaal is. Om in de Brusselse vestiging van de Street Shop te kunnen winkelen, moet men wel minstens achttien jaar oud zijn.

Bij het Agentschap voor Medicijnen wordt erop gewezen dat de productie en verkoop van cannabis en zijn afgeleide producten bij wet verboden is. “Elke inbreuk is strafbaar,” wordt er opgemerkt, hoewel tevens wordt toegegeven dat in België inmiddels al een aantal geneesmiddelen met actieve cannabis-bestanddelen mogen worden verkocht.

Vincent Borrel zegt echter alle vertrouwen te hebben in de afloop van het onderzoek, aangezien het Europees wettelijk kader bijzonder duidelijk is en de Street Shop die regelgeving heel nauwgezet volgt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20