Een veel te vroeg afscheid van wijngoeroe en poëet van het goede leven, Frank Van der Auwera

Veel te vroeg en toch een beetje onverwacht hebben we afscheid moeten nemen van Frank Van der Auwera. Vlaanderens meest prominente wijnkenner en -journalist werd 67 jaar. Al sinds 1988 was hij de grote man achter De Wijnkoopgids, elk jaar een absolute bestseller in ons land. Daarnaast leverde hij als dé wijnexpert bij uitstek al bijdragen voor ettelijke magazines en dagbladen, in binnen- en buitenland, en was hij ook de vaste wijnkenner van Business AM en Newsweek plus de bezieler van deze Wijn Insider-nieuwsbrief.

In april werd Frank getroffen door een beroerte. Hij ging in revalidatie, en er waren de jongste maanden tekenen dat het steeds beter ging. Maar dan, toch plots, vertrok hij op 3 december naar de eeuwige wijngaarden.

Frank zal door wie hem kende herinnerd worden als een bijzonder aimabele, zachtaardige maar ook enthousiaste en vooral erg onderlegde man. Hij was – en dat is in een vaak door snobisme geteisterde wijnwereld – geen, om het in het schoon Vlaams te zeggen, jan-mijn-kloten. Integendeel: hij kon zichzelf uitstekend relativeren en deed dat ook in zijn artikels.

Hij was van een uitstervend ras: een journalist met métier, een kerel die wist waar hij over sprak en schreef. Er is niemand die zijn vakmanschap in wijnschrijverij in dit land evenaarde. Zijn nalatenschap qua artikels en in boeken spreekt voor zich. Al sinds 1988 was hij de grote man achter De Wijnkoopgids, elk jaar een absolute bestseller in ons land. Daarnaast leverde hij als dé wijnexpert bij uitstek bijdragen voor ettelijke magazines en dagbladen, in binnen- en buitenland. Hij publiceerde culinaire en oenologische bijdragen in onder meer Newsweek, De Morgen, Uit Magazine, Intermediair, Belgian Business Magazine, Winners, Talkies, Antwerp Magazine, De Tijd, Het Laatste Nieuws, Maand in/Maand Uit, Elga, Vacature Magazine, Feeling, Knack Weekend, Semper, De Huisarts en zoveel meer. Hij pionierde bovendien tussen 2000 -2007 als hoofdredacteur van de trendsettende Belgische wijncommunities Under The Cork en Wijntrends/TendancesVin. Hij werd tweemaal uitgeroepen tot Wine World Ambassador of the Year (2000 en 2005) en won ook le Prix Louis Marinier (2004).

Hij schreef of schreef mee aan veel boeken. Hij organiseerde proefpanels, gaf tutorial tastings over dranken en degustatietechnieken, zetelde in vakjury’s en was een populair en geliefd gastspreker in binnen – en buitenland.

Frank was wel degelijk een poëet. Van het goede leven, van het genieten, maar ook met zijn woorden. Laten we eindigen met dit mooie citaat van zijn hand:

“Hoe stroperig worden tranen na het verlies?
Is de kleefkracht van emoties sterker dan die van lijm?
Blinderen ze op den duur zicht op de betere morgen?”

De redacties van Business AM, Newsweek, Gezond en Goodbye Magazine wensen Franks dochter Anastasia, zijn echtgenote Helga en al zijn dierbaren veel sterkte. Frank zal gemist worden.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20