Een van ’s werelds grootste kopermijnen stilgelegd door staking

In het Andesgebergte in Peru is zondag de exploitatie van een van de grootste koper- en zinkmijnen ter wereld stilgelegd. Lokale bewoners protesteren er tegen wat zij de onrechtmatige toe-eigening van de grondstoffen noemen en hebben een belangrijke toegangsweg van de Antamina-mijn geblokkeerd.

De mijn bevindt zich in het zuiden van Peru op een hoogte van 4.300 meter. De uitbaters – BHP Billiton, Glencore, Teck en Mitsubishi – hebben de regering in Lima al opgeroepen “de orde (te) herstellen”.

Weinig aandacht voor locals

Donderdag en vrijdag vonden al protestacties tegen twee andere mijnen in de regio plaats. Ook de inwoners van Aquia, dat vlakbij de Antamina-mijn ligt, beschuldigen de exploitanten ervan zich weinig aan te trekken van een correcte winning van de bodemrijkdommen en vragen betere sociale voorwaarden voor hun tewerkstelling. Een weg waarlangs een pijplijn loopt om de gewonnen mineralen af te voeren, wordt door de actievoerders al een week lang geblokkeerd.

De actievoerders vragen dat de Peruaanse president Pedro Castillo persoonlijk tussenkomt om het conflict op te lossen. De exploitanten van de mijnen in het zuiden van het land hekelen elke aanval op hun installaties.

Peru is een van de grootste producenten van zilver, koper en goud ter wereld. De mijnindustrie is een van de motoren van de economie van het land. Op het vlak van productie is Antamina een van de tien grootste mijnen ter wereld. Het is niet de eerste keer dat de lokale bevolking protesteert tegen de exploitatie van koper- en zilvermijnen in Peru, ook in 2019 vonden grootschalige protesten plaats.

Meer
Jan Callebaut
Mijn Volglijst

Amerikaanse olievoorraden gedaald

01/12/2021 15:35

(ABM FN-Dow Jones) De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week gedaald. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA.

In de week eindigend op 26 november daalden de voorraden ruwe olie met 0,9 miljoen vaten tot 433,1 miljoen stuks. 

De benzinevoorraden stegen met 4,0 miljoen vaten tot 215,4 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel stegen ook, met 2,2 miljoen vaten tot 123,9 miljoen stuks. 

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20