Een schuldencrisis 2.0? Landen van de eurozone moeten volgend jaar 850 miljard lenen

De landen van de eurozone moeten volgend jaar liefst 850 miljard euro ophalen op de financiële markten om hun schulden te herfinancieren.

Dat blijkt uit een berekening van de Franse bank Natixis. Italië en Frankrijk zijn de slechtste leerlingen van de eurozone-klas, met een financieringsbehoefte van respectievelijk 240 en 225 miljard euro.  Dan volgen Duitsland met 148 miljard euro en Spanje met 125 miljard. Ons land moet volgend jaar 30 miljard euro ophalen, Nederland 20 miljard euro.

Het einde van het QE-programma van de ECB

En dat alles op een moment dat de Europese Centrale Bank heeft aangekondigd haar politiek van Quantative Easing of kwantitatieve geldverruiming stop te zetten.

In 2015 begon de ECB met de grootschalige inkoop van eigen obligaties die in handen waren van de banken. Op die manier hoopte men dat de cash die zo bij de banken terechtkwam uiteindelijk onder de vorm van bijkomende kredieten aan bedrijven en particulieren naar de reële economie zou terugvloeien om zo een economisch herstel op gang te trekken. Sinds 2015 is zo een gigantische 2.431 miljard euro in de economie van de eurozone gepompt. Maar dat programma zou volgende maand worden beëindigd.

Alle schulden leiden naar Rome

Vooral de Italianen krijgen het moeilijk. De EU en de anti-establishmentregering van linkse en rechtse populisten zitten op ramkoers met de EU, omdat Rome eerder gedane beloftes inzake de reductie van het begrotingstekort niet langer willen eerbiedigen en in een al verslappende economie nog meer fiscale cadeaus aan de bevolking wil uitdelen.

 De financiële markten tonen dan ook weinig appetijt voor Italiaans schuldpapier, wat de voorbije weken de rentevoet opnieuw heeft doen klimmen. Ook de oproep van de regering Conte aan de Italianen om hun spaargeld in Italiaans staatspapier te steken is een flop geworden. Rome kon zo slechts 2,2 miljard euro ophalen. Eerdere gelijkaardige uitgiften brachten makkelijk 7 à 8 miljard euro op.

© EPA

Griekenland

Weinig is dan ook nodig om een kettingreactie in gang te zetten die de Italiaanse schuldenberg onbeheersbaar zou maken, met het risico op besmetting van andere zuiderse landen, die wel proberen hun tekorten terug te dringen. 

Ook de Grieken zitten in een weinig benijdbare situatie. De met veel fanfare aangekondigde terugkeer van Griekenland op de financiële markten werd keer op keer uitgesteld. Het land hoopt de situatie in 2019 te normaliseren maar blijft ook kwetsbaar voor besmetting vanuit Italië.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20