Een renovatielening op 10, 15 of 20 jaar?

De meeste mensen kunnen vaak zonder problemen een beschrijving geven van hoe hun droomhuis eruit dient te zien, maar in de regel zal de werkelijkheid er vaak net wat anders uitzien. Zo kan bijvoorbeeld de badkamer net niet groot genoeg zijn, mist de keuken dat fantastische kookeiland of is de woonkamer dringend aan vernieuwing toe. Om van de huidige woning alsnog een droomhuis te maken, zal dan ook vaak een grondige renovatie nodig zijn.

Is een renovatielening financieel haalbaal?

Schermafbeelding 2016-07-08 om 18.25.22

Uiteraard zal altijd beoordeeld moeten worden of een dergelijke verbouwing ook financieel haalbaar zal zijn. Over het algemeen zal er immers al een forse hypothecaire lening op de bestaande woning rusten waardoor er slechts een beperkte financiële speelruimte meer aanwezig is. Wellicht dat je in dit geval een renovatielening af kunt sluiten om toch aan de slag te kunnen met de renovatie.

Je bent immers niet de enige die, door de bouw van een eigen woning, een behoorlijke geldsom heeft moeten lenen, in de vorm van een hypotheek, en desondanks tijdens de aflossing ervan al denkt aan renovatiewerken. Een extra lening kan je in een dergelijke situatie dikwijls uit de brand helpen. In alle gevallen doe je, als huizenbezitter met renovatieplannen, verstandig aan om de situatie samen met je bankier te bespreken en te kijken naar eventuele leenmogelijkheden.

Maak een simulatie

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Renovatielening in plaats van een hypotheek

Hoewel het afsluiten van een hypotheek de meest gebruikte leenvorm is, op het ogenblik dat een renovatie of verbouwing een tamelijk grote investering betekent, kan bij een kleiner leenbedrag echter een speciale lening op afbetaling: de renovatie- of verbouwingslening,  voordeliger uitvallen. Het geld dat je op deze manier van de kredietverstrekker leent, zal dan ineens op worden genomen om vervolgens weer maandelijks te worden afgelost.

Het voordeel van een renovatielening in vergelijking met een hypotheek ligt vooral in het feit dat er geen notaris aan te pas zal komen als tussenpersoon. Wanneer er geen sprake is van een tussenkomst door een notaris dan hoef je dus ook geen notariskosten te voldoen. Een renovatielening zal, los van de rente die in  rekening zal worden gebracht, al direct veel voordeliger uitvallen. Daarbij komt verder dat er aan een renovatielening doorgaans minder voorwaarden gesteld zullen worden dan aan de verstrekking van een hypotheek.

Een renovatielening heeft echter ook een belangrijk nadeel: je dient het leenbedrag namelijk sneller af te lossen. Het bedrag dat je elke maand aan aflossing dient te betalen, zal dan ook vaak relatief hoog uitvallen. Met andere woorden: voordat je een renovatielening aan wilt gaan, moet je goed nagaan of je wel over genoeg financiële draagkracht beschikt. Verder mag je ook zeker de fiscale aspecten die deze lening met zich meebrengt evenmin vergeten. De belastingtechnische aspecten zullen immers verschillen met die van een hypotheek.

Welke looptijd kies je?

Op het moment dat je besluit om een renovatielening af te sluiten, dan moet je eerst nog bepalen welke looptijd deze lening dient te hebben. Vaak kun je bij het aangaan van een renovatielening kiezen uit een looptijd van 10, 15 of 20 jaar. Wanneer je ervoor kiest om de minst lange looptijd te kiezen dan zul je weliswaar uiteindelijk minder leenkosten hoeven te betalen omdat er minder rente berekend zal worden over de openstaande schuld. Wel zul je er rekening mee moeten houden dat de maandelijkse leenlasten een stuk hoger zullen liggen dan bij een renovatielening met een langere looptijd. Je loopt dan dus het risico dat je budget, wellicht in tijden, dat het financieel wat minder goed gaat, enorm belast zal worden door de hoge maandelijkse aflossingstermijnen. De kans is dan eveneens aanwezig dat je niet langer aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen.

Zodra je echter kiest voor een renovatielening met een langere looptijd dan zullen de leenkosten uit worden gespreid over een langere periode, en dus zullen de maandelijkse aflossingstermijnen lager zijn. De schuld die open blijft staan zal echter langer hoog blijven waardoor je op het einde van de rit meer rente hebt betaald. De leenkosten zullen daardoor hoger uitvallen. Maandelijks heb je dan echter wel meer financiële speelruimte zodat je budget minder zwaar zal worden belast en de kans op betalingsproblemen een stuk kleiner wordt.

Kies een passende renovatielening

Voordat je een renovatielening afsluit doe je er zonder meer verstandig aan om meerdere leenproducten van verschillende kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken. Alleen zo kun je erachter komen welke lening in je persoonlijke situatie het meest voordelig uit zal vallen en het beste aansluit bij je financiën (nu en in de nabije toekomst). De renovatielening die je beste vriend af heeft gesloten, hoef voor jouw situatie dus helemaal niet gunstig te zijn. Zelfs niet als jullie er op dit moment een vergelijkbare leefstijl op na houden.

Door verschillende offertes aan te vragen en simulaties uit te voeren kun je een goed beeld krijgen van de mogelijkheden die een bepaalde renovatielening je kan bieden. Hierbij moet je je echter wel bedenken dat zowel een offerte als een simulatie slechts een momentopname is. De rente die over een renovatielening zal worden berekend is namelijk afhankelijk van een heleboel verschillende factoren en kan dan ook voortdurend wijzigen. Nu een simulatie uitvoeren voor een lening die je pas over een half jaar af wilt sluiten, zal dan ook weinig zin hebben.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20