Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 30 NOV

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Een première… Amazon feliciteert Trump met zijn actie tegen Frankrijk

Logo Business AM
Business

11/07/2019 | Dominique Dewitte | 4 min leestijd

Isopix

In Frankrijk is woensdag de zogenaamde GAFA-taks goedgekeurd door het parlement. Dat betekent dat internetbedrijven die wereldwijd een omzet realiseren van meer dan 750 miljoen euro, waarvan minstens 25 miljoen euro in Frankrijk, voortaan 3% belastingen zullen moeten betalen op hun omzetcijfer in Frankrijk en niet op hun winst.

GAFA is een acroniem voor de bedrijven Google, Apple, Facebook en Amazon. In totaal is een twintigtal bedrijven betrokken, waaronder ook het Chinese Alibaba en het Franse Criteo. Frankrijk hoopt met de belasting jaarlijks een half miljard euro op te halen. Dat geld wordt dan aangewend om de sociale maatregelen die onder druk van de ‘gele hesjes’ werden geïmplementeerd te financieren. Die uitgaven worden op 10 miljard euro geschat.

Frankrijk is daarmee het eerste EU-land dat zelfstandig grote digitale spelers een belasting oplegt. In 2018 had de Europese Commissie al een gelijkaardige belasting voorgesteld. Dat project werd in maart van dit jaar opgeschort. 4 van de 28 EU-landen – Ierland, Denemarken, Zweden en Finland – tekenden toen protest aan. De EU wil het dossier volgend jaar opnieuw op tafel brengen indien de 36 OESO-landen er tegen dan niet in slagen tot een akkoord te komen. Ondertussen werken ook Oostenrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk aan wetsvoorstellen die de grote internetbedrijven meer belastingen willen doen betalen.

VS activeren artikel 301 van het handelswetboek

De Verenigde Staten hebben al gereageerd door artikel 301 van hun handelswetboek te activeren. Dat is een wet uit 1974 die toelaat een onderzoek te starten naar de mogelijke benadeling van Amerikaanse bedrijven door een derde land. Tevens laat het artikel toe om economische sancties met terugwerkende kracht af te kondigen. Het gaat om hetzelfde artikel dat de regering Trump heeft toegelaten de handelsoorlog tegen China te starten. Maar volgens de Washington Post ‘gaat het om een instrument dat nog maar zelden tegen een bondgenoot is ingezet’.

Volgens de krant Le Monde gaan er binnen de regering Trump stemmen op om de Franse wijnen aan hogere invoertarieven te onderwerpen. Ook dreigt voor Franse bedrijven die in de VS actief zijn en Franse burgers die er wonen een verdubbeling van de belasting.

Vorige maand had Trump in een interview met de zakenzender CNBC nog gezegd dat ‘Californische wijnmakers’ er bij hem over hadden geklaagd dat Franse wijn in de VS kan worden ingevoerd tegen een lage kost, terwijl zij hoge importtarieven moeten betalen in Frankrijk. ‘Dat is niet fair,’ zei Trump, ‘en we gaan er iets aan doen.’

Amazon, Jeff Bozo en Trump

De Amerikaanse démarche is verrassend. Trump laat sinds hij in het Witte Huis verblijft geen kans voorbij gaan om Amazon van concurrentievervalsing te beschuldigen. Onderstaande tweets spreken voor zichzelf:

Trump heeft daarenboven ook nog eens een grondige hekel aan Amazon-baas Jeff Bezos. Die is tevens eigenaar van de Washington Post, een krant die Trump graag tot de ‘fake news’-media rekent. In een tweet noemde hij Bezos begin dit jaar nog ‘Jeff Bozo’, wat zo veel betekent als ‘idioot’.

Maar wanneer het om geld gaat is Amazon snel om de rangen met Trump te sluiten. In een reactie laat het bedrijf van Jeff Bezos weten “de regering Trump te feliciteren voor de actie die tegen Frankrijk wordt ondernomen […] omdat dat land tegen Amerikaanse bedrijven discrimineert en jobs in gevaar brengt”.


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  62.235.120
 • Aantal
  doden
  1.452.317
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  576.599
 • Aantal
  doden
  16.547
Logo Business AM

Business AM | Stocks