Een op de vijf Belgen staat open voor dictatuur of eenpartijregime

Ongeveer 20 procent van de Belgen is bereid om de democratie op te geven, zo blijkt uit een peiling in opdracht van La Libre Belgique.

Waarom is dit belangrijk?

Grootmachten als Rusland en China worden met ijzeren hand geregeerd, waardoor ze pijlsnel beslissingen kunnen nemen. Dat stelt de westerse democratieën met hun pluralistische politieke systeem op de proef.

De cijfers:

  • 4 procent van de respondenten droomt van een dictator als politieke leider.
  • 16 procent zou liever zien dat ons land bestuurd wordt door slechts één partij, zoals in China.
  • Dat betekent dat zowat 80 procent van de bevolking zich nog thuisvoelt in een democratie, maar dat 20 procent van de Belgen bereid is dat politieke systeem in te ruilen, zo concludeert La Libre.
  • Een bijna even grote groep, 18,9 procent, vindt overigens dat België al een dictatuur is of in die richting evolueert.

Taalgrens

Volgens de recentste peilingen strijdt het radicale Vlaams Belang met N-VA om het politieke marktleiderschap in Vlaanderen. Dat lijkt zich ook te uiten in de bevraging van La Libre, waaruit blijkt dat een beduidend groter percentage van de Walen (68 procent) en Brusselaars (72 procent) extreemrechts als een gevaar aanduidt, in vergelijking met het deel van de Vlamingen (45 procent).

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20