Een op de vier kmo’s lonkt naar verlengd betalingsuitstel om zaak drijvende te houden

De federale regering heeft zoals verwacht het moratorium op ondernemingskredieten, een anticrisismaatregel, verlengd tot eind maart 2021. Daardoor krijgen bedrijven meer ruimte om hun kredieten af te betalen.

Ondernemersorganisatie Unizo reageert tevreden. Volgens de organisatie heeft al 28 procent van de kmo’s de afgelopen maanden van het betalingsuitstel gebruikgemaakt en is 24 procent van plan om daar ook na deze maand nog gebruik van te blijven maken. ‘Uit bittere noodzaak, de onzekerheid hierover had niet langer meer mogen duren’, luidt het.

Het betalingsuitstel voor ondernemingskredieten liep normaal eind dit jaar af. De regering heeft dit nu verlengd tot einde maart 2021.

Maar Unizo waarschuwt tegelijk dat het uitstel niet voor iedereen een oplossing biedt. Voorwaarde is immers dat het uitstel maximaal negen maanden mag duren. Voor bedrijven die er dus al sinds april gebruik van maken, vervalt het moratorium binnenkort. Zijn moeten nu rekenen op goodwill van de banken.

Bazooka

De staatsgarantieregeling voor nieuwe kredieten wordt verlengd tot eind juni 2021 en geldt voortaan ook voor kredieten met een langere looptijd (5 jaar). Die maatregel, ook wel de bankenbazooka genoemd, kent vooralsnog veel minder succes dan het betalingsuitstel.

Ook particulieren kunnen extra betalingsuitstel voor hun woonkrediet vragen. Volgens sectorfederatie Febelfin dient de aanvraag te gebeuren voor einde maart, waarbij het uitstel dan tot uiterlijk einde juni kan verleend worden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20