Een ontstellend groot aantal Amerikanen vindt het oké om met geweld Trump weer aan de macht te helpen

Een project van de University of Chicago, waarbij maandenlang “opstandige gevoelens” bij Amerikaanse volwassenen is gevolgd, brengt onrustwekkende cijfers aan het licht. 47 miljoen Amerikaanse volwassenen – bijna 1 op de 5 – blijken het nog altijd eens te zijn met de stelling dat Joe Biden een onwettige president is. Daarvan zijn er 21 miljoen die vinden dat het gebruik van geweld gerechtvaardigd is om Donald J. Trump weer president te laten worden.

Waarom is dit belangrijk?

Uit het onderzoek bleek dat van deze 21 miljoen mensen minstens 7 miljoen minstens één vuurwapen bezitten. Drie miljoen onder hen hebben in het Amerikaanse leger gediend.

Van die 21 miljoen zeiden 6 miljoen dat ze rechtse milities en extremistische groeperingen steunden, en 1 miljoen zei zelf lid te zijn van zo’n groep, waaronder de Oath Keepers en Proud Boys.

9 procent van de Amerikaanse volwassenen zegt dat ze het eens zijn met de stelling dat “het gebruik van geweld gerechtvaardigd is om Donald J. Trump weer president te laten worden.” En 25 procent van de volwassenen is het sterk of enigszins eens met de stelling dat “de verkiezingen van 2020 zijn gestolen van Donald Trump en dat Joe Biden een onwettige president is”.

Mensen die zeiden dat geweld gerechtvaardigd is om Trump te herstellen, waren consistent in hun opstandige sentimenten:

  • 68 procent van hen gelooft ook dat geweld nodig kan zijn om de traditionele manier van leven van Amerika te behouden
  • 63 procent is het eens met de stelling dat “Afro-Amerikaanse mensen of Latijns-Amerikaanse mensen in ons land uiteindelijk meer rechten zullen hebben dan blanken” – een overtuiging die “the Great Replacement” wordt genoemd.
  • 54 procent is het ermee eens dat “een geheime groep satanaanbiddende pedofielen de Amerikaanse regering regeert”, een centrale gedachte in de QAnon-beweging.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20