‘Een nulrisico op coronabesmetting zal er nooit zijn’

De taskforce die de testing in ons land coördineert denkt erover na om tests in te zetten op festivals en mensen op constante basis te testen. Maar nog niets staat al echt op punt.

Om ons leven te hervatten, zal er meer nodig zijn dan een vaccin. ‘Het is een grote stap, maar het is geen wondermiddel’, zei de directeur van het Europese geneesmiddelenagentschap EMA maandag nog op een persconferentie.

We zullen nog voor een lange tijd coronamaatregelen moeten blijven volgen en testen zal meer dan ooit nodig zijn. De taskforce legde dinsdag op een infosessie voor journalisten uit hoe die testing er binnenkort zal uitzien, nu de eerste sneltesten in ons land zijn aangekomen.

‘Geen doel op zich’

Eén ding kunnen we u al verzekeren: de maatregelen zullen niet minder streng worden puur omdat er meer sneltesten zijn. ‘Die sneltesten alleen zullen zeker niet volstaan. Ze zijn eerder een hulpmiddel om de vermoeidheid bij patiënten en dokters over het testen te verminderen, maar absoluut geen doel op zich’, zegt Tinne Lernout, epidemioloog bij het gezondheidsinstituut Sciensano.

‘Meer nog, het begint pas bij testen’, voegt klinisch bioloog Herman Goossens daaraan toe. ‘Ik zou toch iedereen nogmaals willen oproepen om zich zeker te laten testen als hij klachten heeft. Het is de enige manier om de pandemie onder controle te krijgen.’ Ook de resultaten van sneltests zullen kunnen opgenomen worden in de Coronalert-app, net als het nu gebeurt.

Festivals

Sneltests zijn dan misschien niet de ultieme oplossing, maar ze kunnen ons misschien wel helpen om de draad iets sneller weer op te nemen. Kunnen ze bijvoorbeeld ingezet worden op grote evenementen zodat die kunnen doorgaan met mensen die niet besmet zijn? Of in bedrijven zodat gezonde mensen opnieuw naar hun werk kunnen gaan?

‘Daar wordt inderdaad over nagedacht’, zegt Goossens. Zo zouden er aan de ingang van festivals Rode Kruis-vrijwilligers een test kunnen afnemen bij de bezoekers. Wie positief test mag binnen, wie negatief test moet weer naar huis. Hetzelfde bij bedrijven.

‘Zulke tests zullen toelaten om tegen de lente of zomer evenementen te organiseren, maar wees u er wel van bewust dat een nulrisico onmogelijk is. Een test kan falen of de viruslading in uw bloed kan zo laag zijn dat de tests het nog niet vaststellen’, legt Goossens uit. ‘We moeten het risico uiteraard zoveel mogelijk beperken, maar een nulrisico zal er nooit zijn en dat moeten we als maatschappij aanvaarden.’

Geen zelftests

Voorlopig ziet het er nog niet naar uit dat er snel zelftests zullen kunnen uitgevoerd worden in ons land. Het is momenteel ook wettelijk verboden omdat mensen zonder medische achtergrond te weinig informatie hebben om hun resultaat goed af te lezen. Nochtans gebeuren zelftests in bijvoorbeeld de VS en het VK wel al.

Maar een andere piste die bewandeld wordt, is die van repetitieve testen, waarbij mensen bijvoorbeeld op wekelijkse basis worden getest. Nu er sneltesten zijn, is dat uiteraard makkelijker uitvoerbaar dan de huidige strategie waarbij u soms drie dagen moet wachten op een resultaat.

‘Opties worden bekeken’

Goossens laat alvast weten dat hij erg enthousiast is over het idee van repetitief testen, maar de modellen daarover moeten nog uitgewerkt worden. ‘Sommige tests moeten twee keer per week afgenomen, andere één keer per week. Er wordt nu gekeken wat de beste optie is’, klinkt het. ‘Maar ik ben ervan overtuigd dat dat een grote hulp zal zijn om de maatschappij opnieuw op te starten.’

Later deze week of volgende week wordt de wet over sneltesten officieel gemaakt. Daarin staat onder meer dat zo’n test moet aangevraagd worden door een arts, maar mag uitgevoerd worden door eender welke medische persoon, van tandartsen tot een Rode Kruis-vrijwilliger. Dat opent mogelijkheden om testen op bepaalde locaties uit te voeren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20