Een meter regen in een paar dagen tijd: na de droogtes verzuipt Australië nu

Momenteel wordt een deel van Australië getroffen door de ergste regenval in meer dan 50 jaar. Sommige delen van de noordelijke kust van New South Wales zijn sinds afgelopen donderdag doorweekt met meer dan 70 centimeter regen. En er is meer op komst.

Het is het botsen van drie weersystemen die de extreme en meedogenloze regenval veroorzaken die overstromingen teweeg brengen in New South Wales (NSW), met intense regenval die waarschijnlijk tot dinsdag laat zal aanhouden. De verwachting is dat er dan in nog geen week op sommige plaatsen een meter aan regen zal zijn gevallen.

Tegen het einde van dinsdag zou de regen over NSW moeten afnemen, maar het weerfront trekt naar het zuiden en zal woensdag het oosten van Victoria en delen van Tasmanië bereiken.

In Sydney werd zondag alleen al bijna 111 millimeter regen geregistreerd, waarmee het de natste dag van het jaar was tot nu toe. In sommige regio’s aan de noordkust van New South Wales viel de afgelopen zes dagen bijna 900 millimeter regen. Dat is meer dan drie keer wat gemiddeld in de hele maand maart naar beneden komt. Begin vorig jaar kampte de regio nog met extreme droogte, met bosbranden tot gevolg.

Een tropisch lagedrukgebied voor de Kimberley-kust van West-Australië, in combinatie met een zogenaamde kusttrog voor de kust van NSW, zorgt voor wat een weerbom wordt genoemd. Een trog is een langgerekt gebied met lage luchtdruk en een uitloper van een lagedrukgebied. Een derde weersysteem – een gebied met stationaire hoge druk tussen Tasmanië en Nieuw-Zeeland – duwt ook nog eens al meer dan een week wind naar de kust van NSW.

Erger door warmer klimaat

Volgens het laatste State of the Climate-rapport van Australië, dat in 2020 is uitgebracht, is de intensiteit van de hevige regenval in Australië toegenomen. Dat rapport zegt ook dat deze gebeurtenissen naar verwachting nog intenser worden naarmate het klimaat warmer wordt, omdat een warmere atmosfeer meer vocht kan vasthouden.

Heel Australië beleeft dankzij La Niña de natste en koelste zomer in minstens vijf jaar. De regenval was gedurende het hele seizoen bovengemiddeld en december 2020 was volgens het Bureau of Meteorology al de op twee na natste sinds de registratie in 1900 begon.

Een La Niña brengt meestal meer tropische cyclonen met zich mee, maar dat was in deze Australische zomer niet het geval. Er waren wel veel tropische lagedrukgebieden, minder intense weersystemen die Noord-Australië aanzienlijke hoeveelheden regen kunnen brengen, en dat is wat er dit seizoen is gebeurd.

Een ander effect van La Niña in Australië zijn de mariene hittegolven. Mariene hittegolven zijn extreme oceaantemperaturen die enkele dagen, soms maanden aanhouden, en die zich door La Niña kunnen ontwikkelen in gebieden zoals het Ningaloo-rif in West-Australië.

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20