Een kwart van de zelfstandigen wacht nog op overbruggingsgeld

Veel zelfstandigen hebben de beloofde uitkering nog steeds niet ontvangen toen ze de activiteiten moesten stopzetten. 25% van de betalingen zou nog moeten gebeuren, meldt Le Soir op dinsdag.

Het overbruggingsrecht is de vergoeding die zelfstandigen krijgen, te vergelijken met de tijdelijke werkloosheidsuitkering die werknemers kregen als het bedrijf waar ze werkten, moest sluiten door de coronacrisis.

Overbruggingsuitkering

Per maand is het overbruggingsrecht goed voor 1.291,69 tot 1.614,10 euro. Elke zelfstandige valt onder hetzelfde regime, los van welke sociale kas ze gebruiken om hun sociale lasten te betalen. Dat moest de administratieve opvolging vereenvoudigen. Tegelijk moest de economische schade zo beperkt worden.

Maar in het kabinet van de federale minister voor Middenstand, Denis Ducarme (MR), wordt geschat dat ‘nog 25% van de betalingen moet worden gedaan’. Vier betalingsfondsen verrichtten tussen 90 en 100% van de betalingen; vijf zitten aan ongeveer 70%; en twee kleinere fondsen moeten nog steeds meer dan 50% van de dossiers afsluiten.

Extra administratie

De vertraging is voornamelijk te wijten aan het feit dat de toekenningsregels zijn gewijzigd. ‘Tot juni was de regel om zo snel mogelijk te betalen’, legt Thierry Evens, woordvoerder van de Franstalige middenstandsorganisatie UCM, uit. ‘Maar nu nemen de instructies die het RSVZ ons heeft gestuurd twaalf bladzijden in beslag.’ De toename van de vereisten heeft dienovereenkomstig de tijd die nodig is om elk dossier te onderzoeken, vergroot.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20