Een klimaatvraag die we gaan moeten stellen: wanneer houdt een land op te bestaan?

“Klimaatmobiliteit” verwijst naar de verplaatsing van mensen die gedwongen worden hun huis of levensonderhoud te verlaten vanwege de effecten van de opwarming van de aarde. En het vooruitzicht daarvan roept nieuwe vragen op over de vraag of landen soevereiniteit kunnen behouden als ze onder water lopen. Kan het kleine Tuvalu bijvoorbeeld een land blijven als al zijn mensen moeten vluchten?

De fundamentele criteria van soevereiniteit, zoals uiteengezet in het Verdrag van Montevideo van 1933 en erkend in het internationaal recht, is dat een staat een permanente bevolking, een afgebakend grondgebied, een regering en het vermogen moet hebben om internationale betrekkingen te onderhouden. Maar wat als een land niet meer aan die criteria voldoet?

De topdiplomaat van het piepkleine eiland Tuvalu in de Stille Oceaan sprak de VN-klimaattop COP26 in Glasgow toe terwijl hij een pak en stropdas droeg, staande voor een lessenaar, tot zijn knieën in zeewater. De videoclip, vooraf opgenomen in Tuvalu, ging viraal en illustreerde de kwetsbaarheid van veel van de kleine, laaggelegen eilandstaten van de wereld.

Simon Kofe, de minister van Buitenlandse Zaken van Tuvalu zei dinsdag in een aparte video dat zijn regering plannen maakte voor een “worst-case scenario waarin we gedwongen worden te verhuizen of ons land onder water komt te staan”. Hij vertelde Reuters dat functionarissen “legale wegen” aan het verkennen waren om “eigendom van onze maritieme zones” en “onze erkenning als staat onder internationaal recht” te behouden.

Tuvalu, met 12.000 inwoners, ligt in de Stille Oceaan, halverwege tussen Hawaï en Australië. De gemiddelde landhoogte in de archipelstaat is nog geen twee meter boven gemiddeld zeeniveau en het water stijgt elk jaar met bijna een halve centimeter.

De stijgende zee heeft de grondwatervoorraden ondertussen vervuild, waardoor Tuvalu direct afhankelijk is van regenwater. De stijgende zeespiegels brengen naast hogere oceaan- en luchttemperaturen, ook koraalverbleking, frequentere overstromingen, meer intense cyclonen en droogtes.

Tuvalu is niet alleen

Tuvalu is niet alleen. Naast de Malediven in de Indische Oceaan en Kiribati en Tuvalu in de Stille Oceaan, zijn de Marshalleilanden in de centrale Stille Oceaan een van de vier atollanden op aarde. Een rapport van de Wereldbank dat vorige maand werd vrijgegeven, onderzocht overlevingsscenario’s voor de Marshalleilanden. daarin dingen als meer zeeweringen voorzien; het ophogen van het land en het verhogen van gebouwen; het terugwinnen van ondiepe lagunes; mensen verplaatsen naar het hoogste punt of mensen zien migreren naar andere atollen of naar het buitenland.

Maar de onderzoekers van de Wereldbank waarschuwden ook dat de mate van toekomstige zeespiegelstijging onduidelijk is, deels omdat klimaatwetenschappers – en eilandnaties – niet weten of wereldleiders de toekomstige opwarming zullen beperken tot 1,5 graden Celsius boven pre-industriële niveaus (het streven is van het klimaatakkoord van Parijs van 2015), of dat de gemiddelde temperatuur op aarde tegen het einde van de eeuw met 2,7 graden Celsius zal stijgen, wat het huidige temperatuurpad van de planeet is.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20