Een gelukkige werknemer is een hardwerkende werknemer

Tevreden werknemers zijn een belangrijke basis om een sterke klantentrouw op te bouwen. Tevens blijkt dat gelukkige arbeidskrachten het personeelsverloop kunnen helpen beperken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Oxford, de London School of Economics en het Massachusetts Institute of Technology, gebaseerd op een enquête bij nagenoeg 1,9 miljoen werknemers in meer dan zeventig landen.

Een grotere personeelstevredenheid bleek daarnaast tevens gelinkt aan een hogere productiviteit en winstgevendheid.

Eigen belang

“Een toenemend aantal bedrijven claimt het welzijn van de werknemers tot zijn grootste prioriteiten te rekenen,” zeggen de onderzoekers Christian Krekel, George Ward en Jan-Emmanuel de Neve. “Men ziet zelfs een snelgroeiende industrie voor de verkoop van producten die aan het welzijn van personeel zijn gerelateerd.”

Managers krijgen vaak het verwijt dat ze alleen in woorden aandacht voor het welzijn van hun personeel pretenderen. “In de praktijk blijven werknemers vaak ondergeschikt aan de winstdoelen en de belangen van de aandeelhouders,” luidt te kritiek. De studie van Krekel, Ward en de Neve toont echter dat aandacht voor de werknemer ook in het eigen belang van het bedrijf is.

“Uiteraard houdt een correlatie niet noodzakelijk een causaliteit in,” erkennen de onderzoekers. “Het zou immers mogelijk kunnen zijn dat werknemers zich gelukkiger voelen omdat ze voor een succesvolle onderneming kunnen werken. Verscheidene studies hebben echter al aangewezen dat een verbetering van het moreel van de werknemers vaak voorafgaat aan productiviteitswinsten.”

Financiën

Niet alle economische sectoren laten echter dezelfde prestaties optekenen. De onderzoekers kwamen onder meer tot de vaststelling dat op het gebied van klantentrouw, personeelsverloop en productiviteit een grotere personeelstevredenheid in de financiële sector de sterkste baten oplevert. Daarna volgen de retail en de dienstensector.

“Dat heeft mogelijk te maken met de specifieke arbeidsomstandigheden in de financiële sector,” zeggen de wetenschappers. “Die omgeving wordt gekenmerkt door een relatief een hogere stress. Tevens is er sprake van een lagere tevredenheid over de balans tussen de professionele loopbaan en het persoonlijke leven. Hier kan dan ook wellicht nog belangrijke vooruitgang worden geboekt.”

“Ondanks die verschillen laten de resultaten in het algemeen een sterke overlapping tussen de diverse industrieën optekenen,” zeggen de onderzoekers. “Men kan dan ook stellen dat het welzijn van het personeel over de hele economie een positieve impact heeft op de prestaties van de ondernemingen. Ook geografisch zijn er weinig verschillen merkbaar.”

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.