Een geïnformeerd belegger is er meer waard

Op internet is er een hele waaier aan beursinformatie te vinden, zowel gratis als betalend. Waar kan je zoal betrouwbare bronnen vinden? Hoe behoud je het overzicht?

Nieuwswebsites, fora, analisten op Twitter, zelfverklaarde beursgoeroes op Youtube en TikTok. Je kan je makkelijk hele dagen zoet houden met het beursnieuws op te volgen. Tijd voor een overzicht wat je als beleg-het-zelver het best in de gaten kan houden!

Algemeen economisch nieuws

Allereerst is het goed om een algemeen beeld te hebben van wat er reilt en zeilt op de financiële markten. Als de inflatie hoog oploopt, de rente omhoog getrokken wordt, landen een geopolitiek robbertje uitvechten… het kan allemaal zijn weerslag hebben op de aandelenmarkten én dus op je beleggingsportefeuille. Die vinger aan de pols van het algemene nieuws kan je het makkelijkst houden door een financiële krant te lezen of de economierubriek van je vertrouwde nieuwswebsite in de gaten te houden. Afhankelijk van je beleggingsvoorkeur, kan je zelf wat kiezen of je je hiervoor vooral op binnenlandse bronnen baseert, dan wel op gevestigde buitenlandse bladen als de Financial Times of Wall Street Journal.

Specifiek aandelennieuws & ideeën

Het is vanzelfsprekend belangrijk om altijd wat op de hoogte te blijven van hoe je aandelen presteren qua koersevolutie, maar ook van het bedrijfsnieuws achter het aandeel. Komen ze met nieuwe producten? Hoe waren de bedrijfsresultaten? Is er een schandaal opgedoken? En natuurlijk wil je als belegger geïnspireerd worden met nieuwe aandelenideeën.

Je kan je daarvoor abonneren op een specifiek beleggersblaadje, maar je kan ook tal van beurswebsites in de gaten houden: businessam.be, beursduivel.be,… Ben je meer fan van Amerikaanse aandelen? Dan loont het zeker de moeite om marketwatch.com of seekingalpha.com nader te onderzoeken.

Leren beleggen

Zet je je eerste stappen op de beurs of wil je er steeds meer over leren? Ook daar bestaan tal van mogelijkheden voor. Er zijn verschillende beursboeken die je de kneepjes van het vak leren kennen. De betere online beleggingsplatformen bieden soms een Academy waar je je via video’s of infofiches kan verdiepen in de materie.

Je kan je ook aansluiten bij een beleggersvereniging zoals de VFB of Vlaamse Federatie van Beleggers. Zij bieden ook een breed opleidingsaanbod, maar ook een magazine met duidingsartikels en aandelentips.

Ben je niet bang om in het Engels wat bij te leren over de beurs? Dan is investopedia.com zeker een aanrader. Je vindt er niet alleen heel wat educatieve artikels, maar regelmatig zijn er ook duidingsartikels en je kan er betalende cursussen volgen.

Sociale media: ja maar

Ook sociale media lenen zich ertoe om snel op de hoogte te blijven van het beursnieuws. Tal van beursspecialisten en beursgenoteerde bedrijven zijn bijvoorbeeld op Twitter terug te vinden en delen daar hun persberichten, opinies of achtergrondartikels.

Op tal van wat internetforums zijn er interessante discussies over aandelen en er duiken steeds meer finfluencers op die hun tips delen op Youtube, Instagram of TikTok. Vergeet echter zelf nooit je huiswerk te maken. Is het nog interessant om in dat aandeel in te stappen? Proberen ze niet enkel om de beurskoers nog wat hoger te drijven voor hun eigen gewin? Sociale media zijn een goede bron voor ideeën, maar je moet zeker voldoende kritisch blijven.

Je eigen online broker

Ook sommige beleggingsplatformen staan ervoor bekend om hun beleggers door de bomen het bos te laten zien. Bij Bolero, de online broker van KBC, krijg je, naast toegang tot een Academy, heel wat marktennieuws, een analistenblog, ook een uitgebreide dagelijkse nieuwsbrief “Beurs bij ’t Ontbijt” toegestuurd.

Wil je die beursnieuwsbrief zelf eens 30 dagen vrijblijvend ontvangen? Klik dan hier.

Meer