Een energiecontract afsluiten bij een telecomoperator of je woning laten beveiligen door een bank? Vandaag kan het

Telecomoperatoren en banken zijn op zoek naar allerhande manieren om hun producten en diensten te diversifiëren. Ze deinzen daarbij niet terug om zich op onbekend terrein te begeven.

Wie een telecomabonnement wenst af te sluiten klopt daarvoor aan bij een telecomoperator, zoals Orange, Proximus of Telenet. Op zoek naar een bankrekening? Dan ga je toch even langs bij je bank. Al ziet het er naar uit dat we voor dergelijke dienstverleningen ook elders onze gading kunnen vinden. Banken en telecomoperatoren zijn volop op zoek naar manieren om hun diensten te diversifiëren. Daarvoor slaan ze soms de handen in elkaar.

Proximus en een bankenapp

Recent hebben de telecomoperator Proximus en de staatsbank Belfius hun nieuwste creatie gelanceerd: Banx. De twee partners willen met de app naar eigen zeggen de mensen stimuleren om duurzaam te bankieren. Zo krijgen de gebruikers van de app tools om de CO2-voetafdruk van hun aankoopgedrag te meten. Daardoor worden ze gestimuleerd om bewuster te kopen. Klanten die bijvoorbeeld een vliegtuigticket boeken, zullen te zien krijgen hoeveel uitstoot die trip genereert.

“De digitale evolutie verandert onze manier van leven : alles is direct beschikbaar, vandaag besteld, morgen geleverd. Banx wil dit challengen. Van nature 100 procent digitaal, past Banx perfect binnen de #inspire2022-strategie van Proximus, om innovatieve oplossingen en digitale ervaringen makkelijk toegankelijk te maken voor elke Belgische consument”, liet Tom Discart, Banx lead bij Proximus, eerder deze week weten.

Telenet stort zich op de huurmarkt

Proximus is overigens niet de enige speler die zich op onbekend terrein begeeft. Ook Telenet zoekt naar manieren om zijn horizon te verruimen. De telecomoperator kijkt daarvoor in de richting van de huurmarkt. Telenet wil dankzij een joint venture met de bouwgroep Willemen Groep een totaaloplossing aanbieden voor mensen die een woning huren. Het project werd donderdag voorgesteld.

Bedoeling van het nieuwe project is om een woonconcept met maximale ontzorging aan te bieden voor de huurders. In een persbericht laat Telenet weten dat het wil uitpakken met een totaalpakket aan diensten. “Concreet krijg je niet alleen de sleutels van je huurappartement, maar zijn meteen ook basis- en nutsvoorzieningen zoals water, elektriciteit en telecom geregeld”, klonk het deze week in een persbericht.

Telenet wil daarmee komaf maken met de papieren rompslomp waar mensen mee te maken krijgen als ze contracten afsluiten bij verschillende leveranciers en dienstverleners. Alle administratie verloopt centraal via de joint venture. Met de nieuwe dienstverlening richt Telenet in de eerste plaats zijn pijlen op expats of young professionals.

“Het is al langer deel van de strategie van Telenet om in te zetten op partnerships, waarbij we zoeken naar samenwerkingen om innovatieve diensten aan te bieden die niet per se tot onze core business behoren, maar waarbij we ook andere markten willen betreden”, zegt John Porter, CEO van Telenet. “Telenet heeft met connectiviteit en televisie, ervaring met het aanbieden van diensten bij de klant thuis. We zien dat voor bepaalde doelgroepen, totaaloplossingen interessant kunnen zijn. Het potentieel van deze trend willen we samen met Willemen Groep verder onderzoeken en uitbouwen.”

Ook de banken verruimen hun horizon

We merken een soortgelijke tendens op in de financiële sector, waar de banken kijken om hun klanten meer aan te bieden dan enkel en alleen maar financiële diensten. De grootbank KBC is daar een mooi voorbeeld van. De gebruikers van de KBC-app kunnen onder meer een ticket kopen voor het openbaar vervoer of de uitslagen van de voetbalwedstrijden volgen.

Ook de andere grootbanken hebben almaar meer aandacht voor niet-financiële diensten. Belfius nam destijds een belang in de zoekertjessite Immovlan. Dankzij die overname kunnen de klanten van de staatsbank via de app immo-advertenties van Immovlan raadplegen. Voorts introduceerde de bank enkele jaren geleden Jaimy, een tool waarmee klanten en niet-klanten makkelijker een vakman kunnen vinden, zoals een loodgieter.

Beveiliging woning

De Franse moedergroepen van Beobank en BNP Paribas Fortis hebben dan weer eerder dit jaar een akkoord gesloten om samen de woningen van Belgische klanten te beveiligen en te bewaken vanop afstand. Crédit Mutuel en BNP Paribas hebben beslist om hun filialen die actief zijn in inbraakbeveiliging samen te voegen. Euro Protection Surveillance (EPS) van Crédit Mutuel nam daarbij Protection 24 van BNP Paribas over. BNP Paribas Fortis kreeg wel een minderheidsbelang in EPS.

Die dienstverlening wordt aangeboden via een abonnementsformule. De abonnees krijgen op die manier toegang tot bewegingsdetectoren en een monitoringdienst op afstand. Beobank biedt al sinds 2019 een abonnementsformule voor inbraakbeveiliging aan in ons land.

(lb)

Lees ook:

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20