Eén Belgische wagen op drie is tweedehands

Een derde van de in België geregistreerde wagens is tweedehands, goed voor bijna twee miljoen vierwielers in totaal. Jongeren rijden het vaakst in een occasiewagen rond. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door iVox op vraag van de autozoekertjessite Vroom.be.

Zo’n 34 procent van de wagens in België blijkt al eens van eigenaar gewisseld te hebben. Dat is net iets meer dan één op drie. Doorgetrokken naar het totaal aantal personenwagens dat in ons land geregistreerd staat, komt dit neer op net geen twee miljoen occasiewagens.  

Vooral jongeren

Vrouwen rijden net iets vaker met een tweedehandswagen rond dan mannen (36% tegenover 31%). Maar het grootste verschil tekent zich af bij jongeren. In de leeftijdscategorie van 25 tot 34 jaar rijdt bijna de helft (47%) met een tweedehandsauto. Tussen de 35 en 54 jaar bestuurt 35 procent van de autobezitters een gebruikte wagen. Bij 55-plussers is dit maar net iets meer dan één op vier (26%). ‘Pas naarmate we ouder worden, opteren we eerder voor een nieuwe wagen’, zegt Hans De Mondt, CEO van Mobly, dat Vroom.be recent overnam. ‘Jongeren beginnen uit financiële overwegingen vaak met een occasiewagen als eerste auto te rijden.’

Redenen om tweedehands te kiezen

Meer dan 65 procent haalt financiële redenen aan als één van de belangrijkste factoren waarom bestuurders met een tweedehandswagen rijden, ervoor open staan of van plan zijn er een te kopen. Daarnaast zijn ook gebruiksfrequenties (minder vaak de baan op) en praktische redenen (de huidige wagen mag bijvoorbeeld niet in een Lage Emissie Zone) drijfveren om voor tweedehands te opteren. 

‘Even goed als nieuw’ 

Meer dan één op drie van de bestuurders die momenteel in een nieuwe wagen rondrijden, geven aan dat ze ook openstaan voor een tweedehandsauto. Meer dan de helft van alle bestuurders (55%) geeft ook aan akkoord te gaan met de stelling dat een occasiewagen minstens even goed is als een nieuw voertuig. 

Hoewel de verkoop van wagens in 2020 een kleine terugval kende, plant toch één bestuurder op vijf om in het komende jaar een auto aan te kopen. Ongeveer de helft daarvan (11%) zegt voor een nieuwe wagen te gaan en bijna evenveel bestuurders (10%) hebben hun zinnen op een occasiewagen gezet. (mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20