Economische wereld kan inmiddels op duizend unicorns prat gaan

In de wereldwijde economie kunnen momenteel duizend unicorns – jonge ondernemingen met een waarde van minstens 1 miljard dollar – worden geteld. Dat blijkt uit een rapport van consultant CB Insights. De onderzoekers voegen eraan toe dat de sector de jongste jaren een sterke versnelling heeft gekend.

Uit het rapport blijkt ook nog dat binnen de fintech het grootste aantal unicorns kunnen worden teruggevonden. De sector vertegenwoordigt immers 21 procent van de wereldwijde verzameling van bedrijven met een waarde van minstens 1 miljard dollar kan worden teruggevonden.

Online software en diensten staan op de tweede plaats met een marktaandeel van 18 procent, gevolgd door e-commerce en aanverwante activiteiten (11 procent).

Hectocorns

Geografisch kan in de Verenigde Staten de grootste concentratie unicorns van de hele wereld worden aangetroffen. Dat land is immers de thuishaven van 51 procent van alle unicorns. China staat op de tweede plaats met een aandeel van 17 procent, gevolgd door India met 6 procent.

De onderzoekers benadrukken nog dat slechts twee bedrijven de hectocorn-status – wat een waarde van minstens 100 miljard dollar vertegenwoordigt – hebben verworven.

Het Chinese concern ByteDance, eigenaar van onder meer het populaire videoplatform TikTok, is met een waarde van 140 miljard dollar de grootste unicorn van de wereld. Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX staat met een waarde van 100,3 miljard dollar op de tweede plaats.

Daarna volgen Stripe (95 miljard dollar), Klarna (45,6 miljard dollar) en Epic Games (42 miljard dollar). In totaal werden zesenveertig bedrijven met een decacorn-status – een waarde tussen 10 miljard dollar en 100 miljard dollar – geïdentificeerd.

Aan het andere eind van het spectrum werden eenendertig unicorns geteld die net de grens van 1 miljard dollar hebben gehaald. De oudste unicorn ter wereld is de Franse online retailer Veepee, die deze status vijftien jaar geleden kreeg, vier jaar later gevolgd door Vice Media en Klarna.

Digitale samenleving

“De term unicorn zelf werd een decennium geleden geïntroduceerd”, voert het persbureau Bloomberg aan. “Op dat ogenblik waren jonge technologiebedrijven met een waarde van 1 miljard dollar bijzonder zeldzaam.”

“De term maakte duidelijk dat slechts een kleine groep ondernemers en investeerders met hun bedrijven uiteindelijk uitzicht op een sterke waardetoename zouden kunnen krijgen. Dat inmiddels duizend ondernemingen deze titel dragen, toont dat er sindsdien heel wat is veranderd.”

Dat zou volgens Bloomberg onder meer te maken te kunnen hebben met de digitale manier van leven die in de maatschappij steeds meer opgang maakt, terwijl services zoals Amazon Web Services het ook veel gemakkelijker maken om met een technologiebedrijf te starten.

Bloomberg wijst er verder nog op dat vele unicorns een beursnotering zouden kunnen overwegen, maar die mogelijkheid blijkt vaak genegeerd te worden.

“Dat heeft wellicht te maken met het gemak waarmee de ondernemers bij particuliere financiers kapitaal kunnen ophalen. Bovendien vrezen ze vaak dat een beursnotering ook een verlies aan controle zou betekenen.”

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20