Eco-diamant blinkt als een echte en kost de helft

Het is inmiddels mogelijk om synthetische diamanten te produceren die esthetisch dezelfde kwaliteiten hebben als het originele product, maar gevoelig goedkoper zijn.

Bovendien kan de artificiële productie voor de diamantsector een aantal ethische problemen oplossen. Dat zegt Martin Roscheisen, oprichter van het Californische bedrijf Diamond Foundry, producent van artificiële diamanten. Het bedrijf maakt gebruik van een plasma-reactor om diamanten te produceren, waardoor de negatieve impact van de ontginning op het leefmilieu kan worden geëlimineerd en ook de menselijke tol kan worden vermeden. “De jongste generatie artificiële diamanten heeft dezelfde scheikundige samenstelling als de natuurlijke variant,” benadrukt Martin Roscheisen. “De productie van een kunstdiamant van één karaat neemt twee weken in beslag. Diezelfde tijd is ook in de natuur nodig, maar in beide gevallen wordt dan ook dezelfde technologieën gebruikt.” “Vaak wordt aangenomen dat de aarde miljoenen jaren nodig heeft om een diamant te maken, maar in werkelijkheid verloopt dat proces relatief snel. Daarna blijft de steen echter mogelijk voor miljoenen jaren in de bodem begraven.”

Voorraden

“Vele mensen geven aan geen synthetische diamant te willen kopen, maar die terughoudendheid is vooral te wijten aan een gebrek aan kennis,” betoogt Roscheisen. “Vroeger was er ook weinig interesse in elektrische wagens, want alleen golfkarren werden elektrisch aangedreven.” “Wanneer echter de nodige informatie wordt gegeven, blijkt ook de weerstand tegen artificiële diamanten volledig te verdwijnen.” Daarnaast is er ook een prijsvoordeel, want kunstmatige diamanten zijn tussen 30 procent en 50 procent goedkoper dan natuurlijke stenen. Bovendien moet ermee rekening worden gehouden dat de diamantproductie in Afrika en India gebruik maakt van slaven en kinderen. Martin Roscheisen benadrukt dat over twintig jaar alle diamanten door de mens zullen worden vervaardigd, aangezien de natuurlijke voorraden in de bodem zullen zijn uitgeput. Hij wijst er daarbij op dat de voorbije kwarteeuw geen enkele nieuwe mijn werd ontdekt. (mah)