Moet de ECB de rente verhogen tot een verpletterende 6 procent?

De bestuursleden van de Europese Centrale Bank (ECB) komen donderdag samen om het rentebeleid te bespreken. Naar alle waarschijnlijkheid zullen ze de rente met 50 basispunten optrekken, waardoor de depositorente zal stijgen tot 2,5 procent. Volgens Volker Schmidt, senior portfolio manager bij de beleggingsmaatschappij Ethenea, moet die rente nog fors stijgen om de inflatie te laten zakken tot 2 procent, de doelstelling van de ECB.

Waarom is dit belangrijk?

De ECB is in de zomer van 2022 begonnen met het geldbeleid te verstrakken. De monetaire instelling doet dat om de torenhoge inflatie te bestrijden. Tot op vandaag bedraagt die een veelvoud van de doelstelling van de centrale bank. Die streeft naar een inflatie van 2 procent (op de middellange termijn).

In het nieuws: Christine Lagarde, voorzitter van de ECB, zal woensdag uitpakken met een nieuwe renteverhoging.

  • Lagarde heeft tijdens een toespraak op het World Economic Forum (WEF) al aangegeven dat de centrale bank de huidige koers zal blijven varen. Daarmee liet ze uitschijnen dat er opnieuw een verhoging met 50 basispunten onze richting zal uitkomen.
  • Volgens de haviken van de monetaire instelling (voorstanders van een verstrakkend geldbeleid red.) zullen er nog meer forse rentever
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Radio Highlights
Meer premium artikelen
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20