ECB en inflatie in de schijnwerpers

Komende week gaat alle aandacht naar de Europese Centrale Bank (ECB), dat met een nieuw rentebesluit komt. Daarnaast blijft de agenda voor beleggers eerder beperkt.

Maandag beginnen we de week nog met een Chinese inkoopmanagersindex voor de dienstensectoren van onderzoeksbureau Caixin. Het Verenigd Koninkrijk volgt dinsdag.

De Australische centrale bank komt dinsdag met een rentebesluit. De Russische centrale bank doet dat vrijdag. De belangrijkste van allemaal is echter de Europese Centrale Bank. Donderdag komen de bestuurders weer samen om nadien met een rentebesluit en persconferentie naar buiten te komen. Voor een renteverhoging is het allicht nog te vroeg. Toch verwachten heel wat economen een agressievere toon van de ECB. Vorige week kwam er hiervoor nog een argument bij met een Europees inflatiecijfer van maar liefst 8,1 procent.

Olieprijzen

Dinsdag zal Amerika een handelsbalans online zetten. Het historische tekort van de Verenigde Staten was de vorige president Donald Trump, een doorn in het oog, maar ook de huidige president Joe Biden wil graag de export en import met bijvoorbeeld China wat meer in balans krijgen. Die grote tegenpool en tweede grootste economie ter wereld komt dan weer donderdag met een handelsbalans.

Woensdag zien we groeicijfers passeren voor Japan en de eurozone. Daarnaast zal Duitsland haar industriële productie bekendmaken. Nederland doet dat vrijdag.

Onze noorderburen komen daarenboven donderdag met een inflatiecijfer. De Verenigde Staten geven vrijdag inzage in de evolutie van hun consumentenprijzen. China komt met consumenten- én producentenprijzen.

De olieprijzen blijven hoge toppen scheren en zijn een belangrijke aanjager voor de inflatie. De opstart van de wereldeconomie na corona en de beperkingen van import vanuit Rusland leiden tot kopzorgen bij mensen die de tank van hun auto moeten vullen. Oliekartel OPEC zorgt voor enige soelaas door de oliekraan wat verder open te draaien.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20