Europese Commissie werkt aan pan-Europees mechanisme voor werkloosheidsuitkeringen

Terwijl de werkloosheid in de EU naar alle verwachting de komende weken tot ongekende hoogte zal stijgen, werkt de Europese Commissie aan een pan-Europees mechanisme voor werkloosheidsuitkeringen. De EC mikt daarbij op een compensatie voor werklozen. Lonen van werknemers bij bedrijven in moeilijkheden zouden dan tijdelijk door de staat worden gegarandeerd. 

De EC denkt aan het opzetten van een solidariteitsmechanisme tussen de landen van de Europese Unie. Het doel is om ‘de gedeeltelijke instandhouding van de werkgelegenheid” te garanderen in de landen die het zwaarst door het coronavirus worden getroffen.  

Het is de bedoeling dat de Europese Commissie, dankzij een garantie die ze van de lidstaten krijgt, tot 100 miljard euro zou kunnen uitgeven. Op die manier kan ze andere lidstaten dan helpen bij de financiering van werkloosheidsuitkeringen.

De voorbije dagen was de discussie omtrent ‘eurobonds’ of ‘coronabonds’ opnieuw opgelaaid. Vooral Spanje en Italië riepen op tot meer Europese solidariteit. Maar Duitsland, Oostenrijk, Finland en vooral Nederland wilden daar niet van weten.

Regeling moet zo snel mogelijk worden ingevoerd

Volgens eurocommissaris voor Werkgelegenheid Nicolas Schmit is een dergelijk voorstel nu van vitaal belang geworden omdat de aantallen werklozen gigantisch worden. Een dergelijke regeling zou ‘zo snel mogelijk’ moeten worden ingevoerd. Omdat ‘de werkloosheid toeneemt en ook het aantal mensen dat op korte termijn technisch werkloos wordt, dreigt te exploderen,’ zegt Schmit tegenover de website Politico.

Volgens bronnen dichtbij de onderhandelingen zouden de EU-landen voor een dergelijke regeling garanties moeten verstrekken. Op die manier zou de Commissie vervolgens een bedrag van maar liefst 100 miljard euro kunnen besteden. Het voorstel zou al op donderdag door de Commissie kunnen worden aangenomen. Ook de Eurogroep kan in haar vergadering van aanstaande dinsdag het voorstel dan bespreken. De plannen zijn een onderdeel van de oplossingen om de economische crisis te doorstaan. Ook EC-voorzitter Ursula von der Leyen, heeft woensdag bevestigd dat de Commissie deze week haar plannen zal presenteren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20