eBay is een goudmijn voor wijnfraudeurs

Het online verkoopplatform van eBay biedt aan wijnfraudeurs onverhoopte kansen. Dat zegt de Amerikaanse detective Maureen Downey, gespecialiseerd in de opsporing van malafide wijntransacties.

Downey benadrukt tegenover de Britse krant The Times dat kandidaat-fraudeurs immers op eBay de hand kunnen leggen op honderden lege flessen die ooit oude wijnen hebben bevat, met inbegrip van de originele kurk. Vervolgens is het volgens Downey voldoende om de flessen te vullen met een andere jaargang die net voldoende kwaliteit heeft om nietsvermoedende kopers te misleiden. Onder meer werd vastgesteld dat een lege fles Romanée-Conti uit 1984 op eBay, met de originele kurk inbegrepen, te koop werd aangeboden voor 280 Britse pond. Voor een authentieke volle fles zou een prijs van ongeveer 13.000 pond worden aangerekend.

Reproductie

“Mogelijk moeten de fraudeurs wel een investering doen om wijn te kopen die voldoende kwaliteit heeft om het bedrog te verbergen, maar daarmee kunnen ze gigantische winsten maken,” zegt ook Susie Barrie, presentator van de Britse radiodocumentaire The Wine Detectives. “Dergelijke operaties kunnen dan ook heel verleidelijk zijn voor ervaren criminelen die in het bezit zijn van enige wijnkennis.” Maureen Downey merkt op dat onderlegde fraudeurs zich ook specialiseren in de reproductie van een bestaande wijn. De Romanée-Conti uit 1945 is daarvan volgens haar een uitgelezen voorbeeld. “Van die wijn werden destijds slechts twee vaten geproduceerd,” benadrukt de detective. “Er zijn de voorbije periode echter al meer flessen van de wijn op de markt gebracht dan er ooit uit die twee vaten zou kunnen zijn gehaald. In Frankrijk is er een individu dat elk jaar opnieuw met Romanée-Conti 1945 op de proppen komt.” Volgens Susie Barrie heeft ongeveer één vijfde van alle wijnflessen een frauduleuze origine. Het probleem is volgens haar sinds de eeuwwisseling, waarbij wijn steeds meer als een investering wordt gezien, nog verergerd. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20