Duurzaam dronken worden: hoe je door liter wodka te drinken evenveel CO2 uit de lucht kan halen als acht bomen

Een bedrijf in New York City heeft wat het de “meest duurzame sterke drank ter wereld” noemt gecreëerd door wodka te maken van koolstofdioxide die uit de lucht is gehaald. Elke liter Air Wodka die het bedrijf produceert, haalt evenveel CO2 uit de lucht als acht bomen. Anders gezegd, voor elke kilogram geproduceerde alcohol wordt anderhalve kilogram CO2 uit de atmosfeer verwijderd.

De Air Company, die in 2019 begon met de productie van de wodka in een fabriek in Brooklyn, bottelt ongeveer 60.000 flessen per jaar, en er is een nieuwe fabriek gepland om de productie op te voeren. Het bedrijf, dat finalist was in Elon Musk’s Xprize, zit daarmee in de voorhoede van bedrijven die dingen maken van uit de lucht gehaald CO2 – andere toepassingen zijn onder meer het versterken van beton en de productie van materialen om bepaalde kunststoffen en metalen te vervangen.

The Air Company gebruikt CO2 die ofwel rechtstreeks uit de lucht is gezogen of bij de bron opgevangen in industriële faciliteiten en combineert die met waterstof die wordt gecreëerd door middel van elektrolyse – het proces waarbij elektriciteit wordt gebruikt om water te splitsen in waterstof en zuurstof. De technologie die wordt gebruikt om deze elementen samen te voegen, creëert ethanol dat, in combinatie met water, een wodka wordt. Dezelfde ethanol wordt ook gebruikt om een ​​desinfecterende handgel te maken en sinds deze week ook voor een ​​nieuwe geurtje, genaamd Air Eau de Parfum.

Enorm potentieel

De positieve milieu-impact van de technologie van Air Company is verbazingwekkend, vooral gezien het potentieel ervan. Elke liter wodka die het bedrijf produceert, haalt evenveel CO2 uit de lucht als acht bomen. Anders gezegd, voor elke kilogram geproduceerde alcohol wordt anderhalve kilogram CO2 uit de atmosfeer verwijderd.

Pogingen om koolstofvervuiling bij de bron op te vangen of rechtstreeks uit de lucht te zuigen, worden door milieuactivisten een “gevaarlijke afleiding” genoemd, omdat ze geloven dat alleen de volledige ontmanteling van de olie-, kolen- en gasproductie een klimaatcatastrofe kan voorkomen.

Maar de makers van de wodka beweren dat als andere grote gebruikers van ethanol zouden overschakelen op koolstofnegatieve processen, dat een aanzienlijke deuk in de wereldwijde uitstoot zou veroorzaken. Ethanol kan immers worden gebruikt om brandstoffen te maken voor auto’s, vrachtwagens en vliegtuigen, maar ook in dingen zoal schoonmaakproducten.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20