Duitsland ziet economische schade georganiseerde misdaad verder oplopen

De georganiseerde misdaad heeft in Duitsland vorig jaar 837 miljoen euro economische schade veroorzaakt. Daarmee heeft de georganiseerde criminaliteit zijn activiteit in Duitsland het voorbije jaar nog verder opgevoerd. Tegenover het jaar voordien is die schade immers nog met 4 procent opgelopen. Dat is de boodschap van een rapport van het Duitse Bundeskriminalamts (BKA).

De onderzoekers merken op dat het voorbije jaar een buit van 1,02 miljard euro in beslag kon worden genomen, tegenover een bedrag van 644 miljoen euro het jaar voordien. Het rapport meldt daarbij nog dat de criminelen ook een toenemende bereidheid tot geweld blijken te tonen.

Verdovende middelen

In het rapport wordt nog gemeld dat de Duitse gerechtelijke autoriteiten het voorbije jaar 594 strafonderzoeken is gestart. Er werden daarbij 6.529 verdachten geïdentificeerd. Meer dan een derde van de geviseerde partijen bleek in verdovende middelen te handelen.

Maar ook fraude en vermogensdelicten komen in het rapport van het Bundeskriminalamt prominent naar boven. “De cijfers uit het rapport tonen de enorme winsten die illegale activiteiten kunnen opleveren”, voeren de onderzoekers daarbij aan.

De onderzoekers stelden nog vast dat 70,7 procent van de georganiseerde bendes vorig jaar uit maximaal tien verdachten bestonden. Nog eens 27,3 procent bestond uit elf tot vijftig leden. De grootste groep bestond uit 158 personen.

De leden van de criminele bendes bestonden voor 38,9 procent uit Duitse staatsburgers. Migranten hadden in de georganiseerde misdaad een aandeel van 13,6 procent.

Intimidatie

“Verder moest een toename van het aantal gewapende verdachten worden gemeld”, wordt in het rapport aangevoerd. “Vooral bij de handel in illegale drugs zijn heel vaak wapens betrokken.”

“Misdaadbendes blijken in toenemende mate bereid om mensen te intimideren en geweld te gebruiken. Dat geweld richt zich zowel tegen afvallige volgelingen, leden van vijandige groeperingen als onderzoekers.”

In het rapport wordt nog aangevoerd dat een groot gedeelte van de groepen ook internationaal actief is. Het voorbije jaar was er in 433 dossiers sprake van internationale banden. 

“De druk van de georganiseerde misdaad op de Duitse maatschappij loopt steeds hoger op”, betoogt Horst Seehofer, Duits minister van Binnenlandse Zaken, in een commentaar op het rapport. “Om deze criminelen het hardst te raken, is het nodig om achter hun rijkdom te gaan.”

“Criminaliteit mag voor niemand winstgevend zijn. We kunnen geen wetteloze gebieden – noch analoog, noch digitaal – toelaten.”

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20