Duitsland is grootste papierverbruiker ter wereld

Binnen de G-20 is er geen enkel land dat meer papier verbruikt dan Duitsland. Bovendien blijkt het Duitse papierverbruik nog verder toe te nemen. Dat blijkt uit een document van de Duits bondsregering.

Het voorbije jaar verbruikte een gemiddelde Duitse burger 241,7 kilogram papier en karton. Geen enkel ander land uit de G-20 komt in de buurt van dat niveau. De Verenigde Staten eindigden vorig jaar met ruim 211 kilogram op de tweede plaats. 

‘Vooral het verbruik van papieren verpakkingen is aanzienlijk toegenomen,’ aldus het rapport. ‘In het begin van de jaren negentig van de voorbije eeuw was er sprake van bijna 70 kilogram papieren verpakkingen per Duitse burger. Dat is inmiddels opgelopen tot 96,3 kilogram.’ 

Online

Die toename zou opmerkelijk genoeg vooral te wijten zijn aan de toenemende populariteit van de online handel. Steeds vaker worden immers goederen online besteld. Die worden door de verkoper bij de klant aan huis, telkens in een verpakking, afgeleverd. Daardoor loopt het papierverbruik van de Duitse gezinnen snel op.

Maar ook de Duitse bondsregering heeft volgens het rapport boter op het hoofd. Er was daarbij vorig jaar sprake van 1,05 miljard bladeren papier. Vier jaar geleden zou dat verbruik nog zelfs op 1,15 miljard eenheden hebben gelegen.

Bettina Hoffmann, milieuspecialist van de Duitse Grünen, stelde dat het Duitse papierverbruik een aanzienlijke bijdrage tot de ontbossing levert. ‘Voor de Duitse consumptie van papier en karton moet elk jaar een bosoppervlakte van veertigduizend voetbalvelden verdwijnen,’ aldus de politica. ‘Er is duidelijk nood aan een regelgeving die de vermindering van papierafval met concrete volumes verplicht.’

Achterstand

De Duitse regering heeft alvast maatregelen beloofd. ‘De Duitse ministeries zullen in de toekomst het gebruik van papieren documenten zoveel mogelijk vermijden,’ benadrukte Franziska Giffey, Duits minister van gezin. ‘Documenten zoals geboorteaktes of aanvragen voor kindergeld zullen digitaal verkrijgbaar zijn.’ 

Op die manier wil Duitsland ook zijn digitale achterstand wegwerken. In tegenstelling tot vele andere landen zit Duitsland nog altijd in het papieren tijdperk.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20