Duitsland produceerde zondag zo veel elektriciteit dat het mensen betaalde om ervan af te raken

Afgelopen zondag produceerde Duitsland zoveel hernieuwbare energie dat elektriciteitsmaatschappijen hun grote klanten moesten betalen om elektriciteit te verbruiken, meldt Quartz.

De snelle overschakeling die het land maakte van fossiele brandstoffen naar zonne- en windenergie lijkt een succesverhaal te worden. Vorig jaar kwam 33% van alle elektriciteit die in Duitsland verbruikt werd uit hernieuwbare energie, tegen 2050 wil de regering daar 100% van maken.

Op zondag 8 mei was het zonnig en winderig in Duitsland en die weersomstandigheden zorgden voor een recordproductie van hernieuwbare energie. Samen produceerden de Duitse zonnepanelen, windmolens en biomassa-centrales 55 gigawatt van de 63 gigawatt die geconsumeerd werden, of liefst 87%.

Het gevolg van dat hoge aanbod hernieuwbare energie was dat de variabele elektriciteitsprijzen in het land tot een negatief niveau zakten en dat de elektriciteitsmaatschappijen hun grootste klanten dus moesten betalen om elektriciteit af te nemen. Tegelijk moesten de kolen-, gas- en nucleaire centrales betalen om nog stroom te mogen produceren.

“We hebben elk jaar een groter aandeel aan hernieuwbare energie,” vertelt Christophe Podewils van energiedenktank Agora Energiewende in een gesprek met Quartz.

“Afgelopen zondag bewees dat een systeem met grote hoeveelheden hernieuwbare energie perfect kan werken.”