Duitsland bereidt zich voor op historische nationalisering van 3 gasbedrijven

Door de Europese energiecrisis staat bij de Duitse gasbedrijven het water aan de lippen. Het is een situatie die de Duitse regering aanzet tot actie: mogelijk volgt een overname van niet één, maar drie Duitse gasfirma’s. De gesprekken hierover zijn al in een vergevorderd stadium.

Duitsland is een van de grootste slachtoffers van de energiecrisis, met name door de stopzetting van de aardgasleveringen uit Rusland. De vooruitzichten voor zowel de bevolking als de gasbedrijven zijn niet goed.

Ineenstorting Duitse energiemarkt

Daarom werkt de Duitse regering aan een historisch plan om de grootste aardgasimporteur van het land, Uniper, en twee kleinere, VNG en SEFE, te kopen. De gesprekken tussen de partijen zouden zich in een vergevorderd stadium bevinden, volgens mensen die dicht bij de zaak staan, zo meldt Bloomberg.

De overname van de drie bedrijven zou volgens dezelfde bronnen de enige oplossing zijn om een ineenstorting van de Duitse energiemarkt te voorkomen. De details moeten nog worden overeengekomen, maar verwacht wordt dat in de komende dagen een overeenkomst wordt gesloten.

Reddingsoperaties in overvloed

Deze oplossing lijkt de logische voortzetting van de verschillende reddingsoperaties die de Duitse regering op touw heeft gezet om haar gasbedrijven overeind te houden. Berlijn heeft al diep in de geldbuidel getast voor energie. Maar deze maatregelen verbleekten al snel in het licht van de liquiditeitscrisis die om de hoek zou loeren. Zonder meer overheidssteun is het risico dat de Duitse energiemarkt instort reëel.

Voorlopig is er geen officieel commentaar, maar minister van Economische Zaken Robert Habeck heeft het volgende gezegd: “De zaken zijn complex, we werken er heel zorgvuldig aan”. Het vooruitzicht van een nakende winter zal de zaken ongetwijfeld doen versnellen.

Gazprom Germania

Overigens had Duitsland al min of meer het pad had geplaveid voor de overname van SEFE, voorheen bekend als Gazprom Germania. Het deed dit door een wet aan te nemen die het de regering mogelijk maakt ondernemingen tegen de wil van hun eigenaar onder curatele te stellen, in ruil voor een vergoeding.

SEFE is nog steeds eigendom van een obscuur Russisch bedrijf, Joint Stock Company Palmary.

(lb/ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20