Duitsland bereidt zich voor op grootste loonsverhoging sinds 2008: Scholz in lastig parket door onderhandelingen

De grootste vakbond van Duitsland is in gesprek met werkgevers over een loonsverhoging betreffende zo’n 3,9 miljoen werknemers.

Waarom is dit belangrijk?

IG Metall is met zo’n 2,3 miljoen leden de grootste vakbond van Duitsland, en de op een na grootste arbeidersorganisatie wereldwijd. Een loonsverhoging zou dan ook een grote indicator zijn voor de andere lonen in de grootste economie van Europa. Om die reden kijkt ook de Europese Centrale Bank van dichtbij toe. Zij vreest namelijk dat aanzienlijk hogere lonen het risico op een hoge lange termijn inflatie zou verhogen.

De essentie: De Duitse vakbond IG Metall pleit voor forse loonsverhogingen voor arbeiders als compensatie voor de torenhoge inflatie, volgens berichtgeving van Bloomberg.

  • Daarvoor neemt de Duitse vakbond het op tegen de werkgeversvereniging Gesamtmetall, die zegt dat werkgevers zich niet kunnen veroorloven de lonen te verhogen omdat er op dit moment een recessie dreigt aan te breken. Zij stellen een eenmalige bonus voor van 3.000 euro per werknemer, ongeacht de omstandigheden in de nabij
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20