Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 31 MEI

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Duitsland: 400.000 vluchtelingen zijn aan het werk, dat zijn er 4 op 10

Logo Business AM
Economie

07/08/2019 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

Getty Images

De integratie van Syrische vluchtelingen in Duitsland verloopt sneller en beter dan geanticipeerd. Uit nieuwe cijfers van het Duitse Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung (IAB) blijkt dat ongeveer 400.000 vluchtelingen jobs hebben. Dat berichten de kranten van het RedaktionsNetzwerks Deutschland (RND).

Volgens onderzoeker Herbert Brücker van het IAB overtreft dat cijfer ruimschoots de verwachtingen. Brücker vergeleek de cijfers van de Syrische vluchtelingengolf met die van de integratie van vluchtelingen als gevolg van de Balkanoorlogen in de jaren 1990.

Volgens de onderzoeker is het IAB eerder tevreden met de cijfers, vooral omdat de vluchtelingen bij de aanvang van hun verblijf met moeilijke omstandigheden te kampen kregen. Duits leren is namelijk een pak moeilijker voor mensen die uit een Arabisch sprekende omgeving komen.

Duitsland staat een jaar voor op schema bij integratie vluchtelingen

Uit de cijfers blijkt dat ruim 36% van de vluchtelingen tussen 15 en 64 aan de slag zijn. Het zou gaan om 380.000 tot 400.000 mensen. Brücker verwacht dat tegen de herfst 40% van de vluchtelingen aan de slag zullen zijn. Indien die voorspelling uitkomt zou Duitsland een jaar voorliggen op schema en dat op basis van de integratie van eerdere vluchtelingengolven in het land.

Brücker maakt wel een aantal kanttekeningen bij de cijfers. Zo wordt het gros van de vluchtelingen tewerkgesteld in tijdelijke jobs met relatief lage lonen. Ook is een disproportioneel groot aantal onder hen tewerkgesteld in de horeca-, bewakings-, schoonmaak-, bouw- en zorgverleningssectoren.

De helft van alle vluchtelingen is als vakman aan de slag. Een verrassend hoog aantal, omdat slechts 20% van de vluchtelingen over een diploma beschikte toen ze hun land verlieten. 8% van de vluchtelingen is aan de slag in een job die de kwalificatie ‘specialist’ meekrijgt. Zoals bijvoorbeeld een arts.

“Duitsland heeft de test goed doorstaan”

Duitsland nam vier jaar geleden, op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis, ruim één miljoen migranten op. Dat leidde in eigen land tot heel wat controverses. Sindsdien heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel die keuze herhaaldelijk opnieuw verdedigd. Daarbij maakte ze steevast gewag van een humanitaire noodzaak.

Een rapport van experts van de Duitse Stiftungen für Integration und Migration (SVR) benadrukt dat Angela Merkel de vluchtelingencrisis vier jaar geleden goed heeft opgevangen. De auteurs maken gewag van een goed evenwicht. Enerzijds waren er maatregelen om de migratie onder controle te houden. Anderzijds werd er werk gemaakt van een integratie van de vluchtelingen die het recht kregen om in Duitsland te wonen.

“De crisis van vier jaar geleden kan met een stresstest worden vergeleken,” betoogde Hans Vorländer, politiek wetenschapper aan de Technische Universität Dresden. “Daarbij mag men concluderen dat Duitsland die test goed heeft doorstaan.” Vorländer voegde eraan toe dat Duitsland bovendien op een nieuwe crisis beter zou zijn voorbereid.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO