Duitsers zitten niet op slooppremie te wachten

In juni zal de Duitse regering een beslissing nemen over de toekenning van mogelijke premies voor de aankoop van een nieuwe auto.

De Duitse autobouwers hopen dat een dergelijke stimulans hen kan helpen de impact van de coronacrisis op te vangen. Een onderzoek van de ARD-Deutschlandtrend toont dat de Duitse bevolking een dergelijke tussenkomst weinig genegen zou zijn.

Autobouwers Volkswagen, Daimler en BMW hebben in een gesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel steun van de regering gevraagd. Dat zou de verkoop van nieuwe auto’s moeten stimuleren. Daarbij denken ze aan een herhaling van de ingrepen na de financiële crisis ruim tien jaar geleden. Toen kregen de kopers van een nieuwe auto een slooppremie voor hun vroegere voertuig.

Beieren

De autobouwers sturen aan op een premie van 4.000 euro bij de aankoop van een nieuwe auto. Het voorstel krijgt de steun van Markus Söder, premier van de Duitse deelstaat Beieren, waar zowel BMW als Audi hun hoofdkwartier hebben.

Söder wees erop dat de autosector van groot belang is voor de Duitse economie. Ondanks die steun blijkt de Duitse overheid relatief terughoudend om premies toe te kennen. Een definitieve beslissing werd uitgesteld tot volgende maand.

Uit een enquête van ARD-Deutschlandtrend blijkt echter alvast dat de Duitse bevolking weinig begrip heeft voor de steun. ‘Het idee van de premies werd door 63 procent van de ondervraagden afgewezen,’ aldus de onderzoekers.

Slechts 12 procent zou onvoorwaardelijk met de steun instemmen. Nog eens 21 procent kon zich alleen met een premie verzoenen indien daarmee uitsluitend milieuvriendelijke wagens, zoals elektrische voertuigen, zouden worden gedekt.

Financiële crisis

Marc Odinius, topman van marktonderzoeker Dataforce, wijst er nochtans op dat de sloopregeling elf jaar geleden een belangrijke stimulans voor de economie is geweest.

Hij berekende dat de maatregel geleid heeft tot de aankoop van 1,14 miljoen nieuwe wagens. ‘Er was hier echt van een extra verkoop sprake,’ zegt Odinius. ‘Ook het jaar nadien zakte immers de verkoop niet onder de gemiddelde niveaus terug.’

‘De auto-industrie draagt ongeveer 138 miljard euro bij aan het Duitse bruto binnenlands product,’ zegt hij nog. ‘Tevens vertegenwoordigt de sector ongeveer een vijfde van de totale waarde aan goederen die Duitsland produceert.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20