“Duitsers zullen tegen de lente gevaccineerd, genezen of dood zijn”

Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel is de vierde golf van Covid-19 in het land “de ergste die we ooit gezien hebben”. Minister van Gezondheid Jens Spahn werkt ondertussen koortsachtig aan de uitrol van extra vaccinaties.

Maandag deed Duits minister van Gezondheid Jens Spahn een opmerkelijke uitspraak. Al zijn landgenoten zouden tegen het einde van de winter “gevaccineerd, genezen of dood” zijn. Daarmee onderstreept hij het begin van een nieuwe assertieve inentingscampagne, waarmee hij vaccins in het lichaam van de resterende 32,5 procent ongevaccineerde Duitsers wil krijgen.

Duitsland worstelt op dit moment met een vierde golf van coronabesmettingen. Sinds midden november worden er dagelijks vaak meer dan 50.000 nieuwe besmettingen geteld, op een totale bevolking van 83,4 miljoen mensen. In België worden er de afgelopen dagen meer dan 20.000 besmettingen per dag opgetekend, met een bevolking van 11,5 miljoen bewoners.

De Rolls-Royce en Mercedes van de vaccins

Bondskanselier Merkel beschreef de huidige coronagolf in haar land als “de ergste die Duitsland ooit doorstaan heeft”. Ze roept de autoriteiten dan ook op om strengere maatregelen in te voeren om de verspreiding van het virus te vertragen. Merkel waarschuwde ook dat ziekenhuizen in Duitsland weldra overrompeld dreigen te geraken, indien het momentum van de coronabesmettingen niet gebroken wordt.

Spahn nam daarom maandag de abrupte beslissing om zes miljoen extra doses van het BioNTech/Pfizer-prikjes naar de vaccinatiecentra te brengen. Daarbij noemde hij het vaccin van Moderna “een goed, veilig en zeer doeltreffend vaccin” en zelfs “de Rolls-Royce van de prikjes”. Het vaccin van BioNTech duidde Spahn aan als “de Mercedes van de vaccins”.

“Dit is de huidige situatie: de uiterst besmettelijke Delta-variant zal zeer zeer waarschijnlijk binnen de komende maanden iedereen besmetten die niet voldoende beschermd is”, zei Spahn tijdens een persconferentie, “Waarschijnlijk zal iedereen in Duitsland, zoals soms cynisch gezegd wordt, gevaccineerd, genezen of dood zijn.”

Geen geïsoleerde uitbraken meer, maar een nationale noodsituatie

Zo’n 67,5 procent van de Duitsers zijn op het moment van schrijven gevaccineerd. Niet genoeg om de bevolking te beschermen tegen de bijzonder besmettelijke Delta-variant, denken experts. Lothar Wieler, chef van het Duitse Robert Koch Instituut, een onafhankelijk onderzoekscentrum voor besmettelijke ziekten, zei daar vorige week nog over dat “er nu geen sprake meer is van geïsoleerde uitbraken, maar dat er in Duitsland één grote uitbraak bezig is”. Volgens Wieler kijken de Duitsers nu aan tegen een nationale noodsituatie.

Er zouden tegen het einde van dit jaar zo’n 50 miljoen doses beschikbaar zijn om Duitsers in te enten. 24 miljoen daarvan zouden door BioNTech afgeleverd worden, terwijl Moderna de overige 26 miljoen prikjes levert.

Het kabinet van Spahn lag eerder deze maand nog onder vuur omdat ze een hoge hoeveelheid BioNTech-doses zouden oppotten. “Alles dat we bijhouden, zal natuurlijk geleverd worden. We houden niets achter de hand”, zou Spahn daarop gereageerd hebben, schrijft Politico.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20