Duitse rechter snoeihard voor dieselmotoren: doodsklap in de bakermat

Dieselmotoren wankelen. In Duitsland heeft een hoge rechtbank in Leipzig een duidelijk standpunt genomen: steden als Stuttgart en Düsseldorf mogen de vervuilende motoren volledig bannen uit hun centrum. En het gaat hier niet om ‘oude’ motoren: tot Euronorm 5 wordt alles verboden. Het betekent een enorme shift in de bakermat van de dieselmotor.

Voor het eerst in België sprong de prijs voor benzine onder die van diesel. Dat is niet toevallig aangezien de regering doelbewust de afgelopen jaren systematisch de taksen op diesel verhoogd heeft. Zo werd de prijs van diesel steeds duurder gemaakt terwijl de prijs van benzine veel minder snel duurder werd.

De regering deed dat niet zomaar: het fijn stof uit diesel is gewoon veel te schadelijk voor de gezondheid van de burgers en heeft dus een zware prijs in de gezondheidszorg in België. Hier wordt namelijk massaal met diesel gereden. In Duitsland wankelt diesel echter nog meer nu de Duitse administratieve rechtbank in Leipzig bevestigt heeft dat Duitse steden die problemen hebben met de luchtkwaliteit zelf mogen beslissen of ze dieselmotors bannen of niet.

Dat is niet hetzelfde als onze lage-emissiezones in Antwerpen of Brussel. Daar worden enkel oudere auto’s geweigerd. In de Duitse steden zou het echter ook gaan over nieuwe en ‘propere’ auto’s die bijvoorbeeld binnen de Euronorm 5 categorie vallen. Geen enkele dieselwagen zou nog in de steden mogen rijden en zo wordt de overstap naar elektrische wagens een logisch gevolg en worden de diesels in één klap minder waard.

15 miljoen diesels, 2,7 miljoen is maar in orde

De beslissing is een regelrechte aanslag op de dieselwagen en zijn toekomst. EN al zeker in Duitsland. Terwijl Angela Merkel helemaal niet zo streng ging optreden tegen de auto-industrie, doet de rechter dat nu dus wel. En de steden die lijken alleszins van plan om hun nieuwe macht te gebruiken om de luchtkwaliteit in hun binnensteden te verbeteren.  

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20