Duitse minister van Financiën: ‘Er is behoefte aan een belastingverlaging voor gezinnen met lage en middeninkomens’

Net zoals veel andere landen heeft Duitsland diep in de buidel moeten tasten om de coronacrisis tot nu toe door te komen. Om de bevolking er bovenop te helpen overweegt Olaf Scholz, de Duitse minister van Financiën, om de belastingen voor gezinnen met lage tot middeninkomens te verlagen. ‘Grote vermogens en bedrijven moeten daar niet op rekenen’, klonk het in een interview met CNBC.

Duitsland heeft voor het eerst sinds 2013 te maken met een begrotingstekort. Het gat in het budget is zelfs het hoogste sinds de Duitse eenwording ruim dertig jaar geleden, meldt het Duitse federale statistiekbureau. Het begrotingstekort is vorig opgelopen tot 189,2 miljard euro. Voorts wordt er verwacht dat Duitsland dit jaar 240 miljard euro zal lenen om het economische leven te heropstarten.

Duitse steunmaatregelen

We moeten niet ver zoeken om een verklaring te vinden voor het tekort. Net zoals in veel andere landen heeft het coronavirus de Duitse staatsfinanciën stevig door elkaar geschud. Het land heeft allerhande maatregelen genomen om de economische gevolgen van het virus binnen de perken te houden, zoals de financiële steun aan bedrijven in nood. Ondernemingen kregen bijvoorbeeld de mogelijkheid om personeel naar huis te sturen terwijl de overheid het merendeel van de loonkosten overnam. Dat soort maatregelen zorgde ervoor dat de overheidsuitgaven met ruim 12 procent zijn stegen tot 1,7 biljoen euro.

De pandemie heeft hoe dan ook de manier waarop Duitsland naar schulden kijkt gewijzigd. Meer en meer deskundigen roepen de Duitse regering op om financiële steun te blijven voorzien aan getroffen gezinnen en ondernemingen.

Economische groei

‘Duitsland zal de kans krijgen om alle lasten die voortvloeien uit de strijd tegen het coronavirus aan te pakken met een betere groei in de komende jaren,’ zei Olaf Scholz, de Duitse minister van Financiën in een interview met CNBC. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat de Duitse economie dit jaar zal groeien met 3,6 procent. Vorig jaar was er een inkrimping van 5 procent.

‘Er is behoefte aan belastingverlichting voor mensen met lage en middeninkomens, maar het is duidelijk dat mensen met een groot vermogen of hoge inkomens en ondernemingen niet op een belastingverlaging moeten rekenen’, ging hij verder.

Scholz is kandidaat om Angela Merkel bij de volgende verkiezingen op te volgen als bondskanselier van Duitsland. ‘Mijn partij wil de volgende regering leiden en de kans dat dat gebeurt neemt toe’, aldus de minister van Financiën.

Lees ook:

(jvdh)

Meer