Duitse melk in Lidl-rekken zet kwaad bloed bij Belgische melkveeboeren

In enkele supermarkten van Lidl is geen Belgische melk meer te krijgen. Dat zet kwaad bloed bij de Belgische melkveehouders, die te lijden hebben onder de coronacrisis.

‘Tijdelijk geen Belgische melk meer verkrijgbaar’, zo meldt Lidl in enkele winkels. De klanten krijgen melk van Lidls thuisland Duitsland in de plaats. Dat schiet bij de Belgische melkveeboeren, die kampen met een lage melkprijs en exportbeperkingen, in het verkeerde keelgat. Er zijn immers helemaal geen tekorten in de Belgische melkproductie. Onder meer de Boerenbond noemde de démarche van Lidl ‘onbegrijpelijk’.

Verpakkingen

Volgens Lidl gaat het om een fout in de eigen communicatie. ‘Het klopt dat er in enkele filialen nu geen Belgische melk beschikbaar is. De vraag naar melk steeg exponentieel waardoor de stock in mum van tijd uitverkocht was’, zegt de supermarktketen. ‘Maar in tegenstelling tot wat de affiche zegt, is het door een gebrek aan vulcapaciteit in het productieproces – het verpakken van de melk -dat we tijdelijk voor een aantal winkels buitenlandse melk in ons assortiment hebben. We excuseren ons voor de ongelukkige en foute klantencommunicatie in de winkel.’

Dat antwoord kan niet iedereen overtuigen. ‘Er is genoeg Belgische melk. Er is genoeg verwerkingscapaciteit. Er is genoeg Belgische consumptiemelk. Er zijn genoeg melkverwerkers in ons land die kunnen leveren’, reageerde de Belgische confederatie van de zuivelindustrie (BCZ).

Volgens Lidl zal de kwestie snel van de baan zijn. ‘Binnen enkele dagen zal er voldoende Belgische melk verpakt zijn, vanaf dan verkopen we opnieuw in alle filialen 100 procent Belgische weidemelk.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20