Duitse justitie veilt Bitcoin

De Duitse autoriteiten hebben maandag een veiling gelanceerd om in beslag genomen cryptomunten van de hand te doen. Opvallend: voor de eerste munten werd meer geboden dan ze momenteel waard zijn op de internationale handelsplatformen.

Er zullen in totaal 215 Bitcoins aangeboden worden, met een actuele waarde van meer dan 12,7 miljoen dollar (11 miljoen euro).

De Bitcoins zijn overwegend afkomstig van inbeslagnames in het kader van drugstrafiek via het darknet (een verborgen deel van het internet dat enkel met speciale software toegankelijk is), aldus procureurs van de westelijke deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen.

Meer dan de marktprijs

Voor de eerste Bitcoins die maandag geveild werden, werd meer geboden dan de huidige marktprijs van de cryptomunt (zowat 63.000 dollar). De procureurs hebben er het raden naar hoe dat kwam. “Misschien omdat mensen weten dat ze de goederen van ons zullen krijgen”, opperde een woordvoerder.

De Duitse staat beheert het enige centrale veilingenportaal in het gerechtelijke systeem, en verkoopt regelmatig in beslag genomen goederen aan de hoogste bieder. De opbrengst gaat volledig naar de staat.

Cryptomunten zijn anoniem en daardoor populair bij criminele organisaties.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20