Duitse Bundeswehr klopt bij Boeing aan voor nieuwe vloot helikopters

Duitsland gaat voor de vervanging van zijn verouderende vloot transporthelikopters aankloppen bij de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing. Dat heeft Christine Lambrecht, Duits minister van Defensie, gezegd. De Duitse Bundeswehr zal uitgerust worden met zestig helikopters van het type Chinook.

Tot nu toe werd gebruik gemaakt van de Sikorsky CH-53K van de Amerikaanse constructeur Lockheed Martin. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Lambrecht benadrukte dat Duitsland met de aanschaf van de Shinook zijn vermogen versterkt om met andere Europese landen samen te werken.

Koude Oorlog

De Duitse regering spreekt al langer over de vervanging van zijn verouderende vloot transporthelikopters. Volgens die planning zou de Bundeswehr tussen vijfenveertig en zestig exemplaren ontvangen. Er was daarbij gewag gemaakt van een budget van ongeveer 4 miljard euro. De toestellen zouden de volgende zes jaar worden geleverd.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz drukte de aankoop door. Die beslissing kadert in de nieuwe investeringen die de Duitse regering op het gebied van landsverdediging heeft aangekondigd. Gedurende verscheidene decennia, na de Koude Oorlog, werden de investeringen in de Duitse landsverdediging afgebouwd.

Nadat Rusland in februari dit jaar een oorlog tegen Oekraïne begon, besliste de regering echter de uitgaven aan defensie gevoelig te verhogen. Daarbij was een budget van 100 miljard euro gemoeid. De luchtmacht is met een bedrag van ongeveer 40 miljard euro de belangrijkste begunstigde van die nieuwe budgetten.

Afghanistan

“Een cruciaal argument voor de keuze van de Chinook was het wereldwijde gebruik van het toestel”, benadrukte de Duitse defensiechef Eberhard Zorn. Er zijn bij de strijdkrachten in de Verenigde Staten en Europa meer dan vijfhonderd exemplaren van de Chinook actief.

Hierdoor is er ook een grote voorraad reserveonderdelen beschikbaar, zodat de helikopters lange tijd kunnen worden gebruikt. “De CH-53K wordt daarentegen alleen door de Amerikaanse mariniers en het Israëlische leger gebruikt”, beklemtoonde Zorn.

De beslissing betekent wel een aanzienlijk klap voor Lockheed Martin, die eveneens op het order had gehoopt. Boeing en Lockheed Martin zijn de enige westerse bedrijven die dit type van militaire helikopter aanbieden. De voorbije jaren heeft de Bundeswehr zijn beslissing over de aanschaf van de nieuwe transporthelikopters herhaaldelijk uitgesteld.

De Chinook vormde nog een belangrijke ruggengraat van de jongste missie van de Bundeswehr in Afghanistan. De Bundeswehr vliegt al sinds de jaren zeventig met de Chinooks, maar tijdens de acties in Afghanistan kwamen de tekortkomingen van de verouderde helikopter duidelijk aan het licht. Er bleek bijzonder veel onderhoudswerk nodig om de toestellen in de lucht te houden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20