Duits politiek centrum smelt weg en dat is slecht nieuws voor Europa

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, in eigen land al dertien jaar aan de macht, blijft de onmisbare leider van Europa. In Duitsland moet Merkel echter steeds meer populariteit inleveren. Die binnenlandse problemen van de bondskanselier dreigen volgens het persbureau Bloomberg echter de stabiliteit van Europa steeds verder in het gedrang te brengen.

“Bij de deelstaatverkiezingen in Beieren hebben de kiezers aan de Christlich-Soziale Union (CSU) en de Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD) – de twee coalitiepartners van de Christlich Demokratische Union (CDU) in de bondsregering van Angela Merkel – een zware slag toegebracht,” aldus Bloomberg.

“De steun voor de CSU daalde voor het eerst sinds de jaren vijftig onder de grens van 40 procent en de SPD werd met een score van minder dan 10 procent verpletterd. De belangrijkste winnaars waren het extreemrechtse Alternative für Deutschland (AfD) en Die Grünen, die in het Beierse parlement nu de tweede grootste partij zijn geworden.”

Hessen

“De resultaten hebben de toch al fragiele positie van Merkel verzwakt,” aldus nog Bloomberg. “Veel bondgenoten zijn nog steeds woedend over haar beslissing drie jaar geleden om één miljoen vluchtelingen op te nemen.”

“Volker Kauder, de fractieleider van de CDU-CSU in het Duitse parlement en de rechterhand van Merkel, werd door zijn partij weggestemd en vervangen door Ralph Brinkhaus, die als een conservatieve fiscale havik wordt bestempeld. De CSU verschoof ondertussen naar rechts en dreigde de regering op te blazen indien Merkel de immigratie niet beteugelde. Die tactiek heeft echter niet gewerkt. Een groot aantal volgelingen stapte over naar de AfD of Die Grünen.”

“Er zou nog meer onheil kunnen komen,” waarschuwt het persbureau. “Eind oktober worden deelstaatverkiezingen gehouden in Hessen, dat al twee decennia grotendeels door de CDU wordt gedomineerd. Een slechte uitslag zou Merkel nog meer in de hoek kunnen dringen.”

“Duitsland kiest pas over drie jaar over een nieuwe bondskanselier en Merkel wordt voorlopig ook nog niet met een scherpe uitdager voor het leiderschap geconfronteerd. Ook de Duitse economie blijft robuuste prestaties leveren. De Duitse politiek is echter versnipperd geraakt, waarbij de partijen aan de rechterzijde en linkerzijde worden versterkt en het centrum, dat de nationale politiek jarenlang heeft bestuurd, wordt uitgehold.”

Grillige partner

“Merkel zal moeite hebben om haar coalitie bijeen te houden, laat staan om effectief te regeren,” vreest Bloomberg. “Een verzwakte Duitse kanselier die vooral bezig moet zijn met interne onrust, is een slechte zaak voor het westen, dat wordt geconfronteerd met een wereldwijde afkalving van de liberale democratie en een Europese Unie die steeds meer wordt uitgedaagd door een grillige Amerikaanse partner.”

“Bovendien is er de druk van het opkomend rechts populisme in Italië, Hongarije en Polen, maar ook Duitsland. Om een zekere mate van vertrouwen in haar leiderschap te herstellen, moet Merkel op verschillende terreinen een meer slagvaardig optreden tonen.”

Onder meer wordt daarbij gewezen op de creatie van een gedetailleerd plan voor de hervorming van het immigratiebeleid van de Europese Unie, waarbij zowel de buitengrenzen van de Europese Unie zouden moeten worden versterkt als maatregelen zouden moeten uitgewerkt om de integratie van de vluchtelingen in de Europese Unie te verbeteren.

“Daarnaast moet Merkel in eigen land een een wervingsstrategie uitbouwen die hoogopgeleide immigranten kan aantrekken,” meent Bloomberg. “De grote financiële reserves van het land zouden bovendien moeten worden geïnvesteerd in de verdere uitbouw van de digitale infrastructuur, de gezondheidszorg en een betaalbare huisvesting, zoals ook Die Grünen eisen.”

“Maar ook moet Merkel ruimte creëren waarin een potentiële opvolger kan groeien,” voert het persbureau aan. “Het is te hopen dat Merkel de aftakeling kan stoppen. Een verdeelde regering zonder echt leiderschap in Berlijn is de slechtste situatie die Duitsland of Europa zichzelf zouden kunnen inbeelden.”

Meer