Duits minister van Financiën waarschuwt voor handelsoorlog met VS: “Meer schulden aangaan om Amerika te beconcurreren zou bedreiging voor Europa zijn”

Zondag hield Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, een pleidooi voor een nieuw steunfonds voor Europese bedrijven. Dat staatsfonds zou de verduurzaming van de Europese economie, als antwoord op de Amerikaanse ‘Inflation Reduction Act’, moeten bespoedigen. En daarvoor zou veel, heel veel geld geleend worden. De locomotief van de eurozone vindt het aangaan van nieuwe EU-schulden om het klimaatplan van de VS te beconcurreren echter geen goed idee.

Waarom is dit belangrijk?

De Inflation Reduction Act (IRA), het kolossale pakket klimaatmaatregelen van de regering-Biden, maakt een recordbedrag van 369 miljard dollar vrij voor investeringen in groene energie. Volgens critici uit zowel Europese als Zuid-Koreaanse hoek ruikt de wet echter meer dan een beetje naar ‘America First’-protectionisme. Steen des aanstoots is de belastingvermindering voor elektrische auto’s die gebouwd zijn in de VS. Dit kan problemen opleveren voor Europese autofabrikanten die zich richten op EV’s, zoals Volkswagen.

In het nieuws: De Europese storm rond de Amerikaanse klimaatwet gaat maar niet liggen.

  • Volgens de EU zijn de subsidies aan Noord-Amerikaanse autofabrikanten in strijd met de internationale handelsregels en vormen ze een bedreiging voor het Europese bedrijfsleven.
  • De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, betoogde zondag, tegenover het Brugse Europacollege, daarom dat "nieuwe en aanvullende financiering op EU-niveau" nodig is om Europese bedrijven concurrerender te
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20