Duits leger zoekt oplossing voor probleem-helikopters

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Defensie, spionage of de oorlog in Oekraïne? Defensiejournalist Kasper Goossens stuurt ze wekelijks recht naar jouw mailbox. Interesse? Schrijf je via deze link in!

Het Duitse leger heeft grote problemen met zijn gevechtshelikopter, de Eurocopter Tiger. Het ministerie van Defensie kijkt nu naar vervangers, maar zou daarbij geen rekening houden met de noden en eisen van het leger.

Waarom is dit belangrijk?

Duitsland besliste, wakker geschud door de oorlog in Oekraïne, om fors te gaan investeren in het leger. Stap één lijkt alvast het leger weer op peil krijgen: in haar jaarrapport schrijft de ombudsvrouw van het leger, Eva Högl, dat de Bundeswehr een halve eeuw nodig heeft om op niveau te geraken. Van de beloofde 100 miljard euro investeringen, beslist na de Russische invasie van Oekraïne, is nog geen cent uitgegeven.

De problemen: De Tiger staat al langer ter discussie binnen het Duitse leger.

  • De helikopters werden pas in 2013 aangekocht, maar zouden al tegen 2027 worden uitgefaseerd. Ze voldoen niet aan de operationele eisen van het Duitse leger. In april vorig jaar moest de toenmalige minister van Defensie, Christine Lambrecht, pijnlijk toegeven dat slechts negen van de 51 Tigers klaar waren om te vliegen.
  • Frankrijk en Spanje, die samen met Duitsland in de aandelen deelt van defensiegigant Airbus, willen een opvolger van de Tiger ontwikkelen, die wordt ondergebracht in de helikoptertak van het bedrijf, Eurocopter. De Duitse regering weigert hier echter in mee te gaan: de helikopters zouden te duur zijn in aankoop, en de fabricatie en levering ervan zou veel te lang duren. Zeker als de huidige Tigers al in 2029 uit dienst worden genomen, heeft Duitsland nood aan een snelle vervanger.

In het nieuws: Het Duits ministerie voor Defensie kijkt naar de Airbus H145M als nieuwe gevechtshelikopter.

  • In plaats van de Tiger, wordt gekeken naar de H145M, een andere helikopter van Airbus, die zowel in een civiele als militaire variant bestaat. In eerste instantie wil het Duitse leger 82 civiele exemplaren aankopen, 24 daarvan moeten later uitgerust worden met onder meer antitankraketten. In totaal moet de deal 3,05 miljard euro kosten.
  • Dat staat te lezen in een intern document van het ministerie, dat door Business Insider kon worden ingekeken. In het document dat ook ligt bij de staatssecretaris voor Bewapening, Benedikt Zimmer, wordt de Airbus H145M nadrukkelijk naar voor geschoven als de opvolger van de Tiger.

Onderliggend: De Bundeswehr is geen fan van de H145M.

  • De H145M is dan wel de militaire variant van de helikopter, maar wordt toch niet gezien als een echt gevechtstoestel. Zo heeft de legertop zelf bemerkingen over de gevechtscapaciteiten van de helikopter, en zou de crew aan boord ook onvoldoende beschermd zijn tegen inkomende projectielen.
  • Daarnaast dient de H145M ook slechts als een tussenoplossing. Volgens het leger zou de keuze “louter politiek zijn” en “negeert die de operationele noden”, zo staat te lezen in een brief van de Technische Dienst voor Luchtvaarttuigen van het Duitse leger aan het ministerie van Defensie.

Ook nog: Een goede helikopter kopen voor het leger, het lijkt geen simpele zaak.

  • In juni vorig jaar besloot Noorwegen om zijn deal met Airbus, voor de aankoop van de NH90-helikopter, per direct te annuleren, en alle betalingen terug te eisen. De toestellen voldoen niet aan de eisen van het leger, staan meer in de hangar voor reparaties dan dat ze vliegen, en Airbus leverde de toestellen veel te laat.
  • Ook Australië dankt de NH90 (daar MRH-90 Taipan genoemd) al vroeger af dan gepland. De 47 helikopters zijn al sinds 2007 in dienst, maar zijn continu geplaagd door problemen. Ook zijn wisselstukken niet snel voor handen, en zouden de deuren opzij te nauw zijn om tegelijkertijd soldaten te laten afzakken en vanuit de heli naar buiten te schieten. Dat maakt dat het Australische leger de helikopters tegen 2025 uit dienst neemt en vervangt door 12 Sikorsky SH-60 Seahawks. Daarvan heeft de Australische marine er al 23 in gebruik.
Meer