Grootste markt voor drones zijn geen pakjesdiensten, noch surveillance

De drone-revolutie wordt vooral in verband gebracht met het afleveren van pakketjes en surveillance. Weinigen weten dat in Japan drones eerst werden gecommercialiseerd in de landbouw.

Volgens een recent rapport van adviesbureau PwC mag de potentiële markt voor landbouwdrones op 30,5 miljard euro worden geschat. Bank of America Merrill Lynch denkt op zijn beurt dat landbouw 80% van de markt voor commerciële drones zal vormen. In de VS zou dat tussen 2015 en 2025 goed zijn voor 82 miljard dollar aan economische activiteit.

Het mag dus niet verwonderen dat belangrijke fabrikanten van deze onbemande vliegtuigjes, zoals AeroVironment Inc., zich steeds meer op de landbouw gaan focussen. Ook de landbouwbedrijven zijn zich goed van het fenomeen bewust. In april heeft DuPont een niet nader genoemd bedrag geïnvesteerd in PrecisionHawk, een bedrijf dat drones produceert.

Landbouwbedrijven worden steeds meer technologiebedrijven

Landbouwbedrijven worden dus steeds meer technologiebedrijven. Na de GPS, de automatisering, de cartografie en de satellietbeelden, worden nu ook drones toegevoegd aan de lijst van technologische snufjes die landbouw efficiënter en lucratiever kunnen maken.

Landbouwers worden dan ook geconfronteerd met een van ’s werelds grootste uitdagingen: een steeds groeiende bevolking voeden terwijl steeds meer klimatologische catastrofes zich aanbieden en de hoeveelheid vruchtbare grond blijft inkrimpen.

Drones kunnen daarbij een cruciale rol spelen: ze kunnen elk hoek van de beschikbare grond aan een kwaliteitsonderzoek onderwerpen, snel de toestand van de oogst evalueren, meststoffen strooien, de meteorologische omstandigheden onderzoeken en data verzamelen die een snelle interventie mogelijk maken wanneer dat nodig is.

Drones kunnen met andere woorden alle delen van het landbouwproces mechaniseren, de kost van menselijke fouten elimineren en ze laten landbouwers toe snel op mogelijke bedreigingen (droogte, insectenplagen…) te reageren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20