Oekraïners gebruiken opvallend wapen tegen Russische binnenvallers: “Al honderd dronelanceersystemen gemaakt met batterijen uit e-sigaretten”

Sinds Rusland in februari buurland Oekraïne binnenviel, zijn al talloze verhalen opgedoken van Oekraïners die op creatieve wijze tegen de invasie vechten. De organisatie Drone Lab, een vrijwilligersorganisatie in hoofdstad Kiev, doet dat op aparte wijze: ze gebruiken batterijen uit e-sigaretten om drones te vervaardigen.

De zowat zestig vrijwilligers van Drone Lab hebben sinds de start van de Russische invasie al zo’n vierduizend drones vervaardigd en gerepareerd om het Oekraïense leger te ondersteunen. Naarmate de oorlog vorderde, werd dat echter steeds moeilijker: de prijs van lithium-ion-batterijen rijst in Oekraïne de pan uit.

Om die reden begon Maksym Sheremet, doctoraatsstudent aan het Polytechnische Instituut van Kiev en leider van Drone Lab, samen met zijn team aan een opvallende actie: het verzamelen van gebruikte e-sigaretten. De batterijen daarvan worden door Sheremet en zijn team gebruikt om leveringssystemen voor drones aan te drijven.

Prijs van lithiumbatterijen vervijfvoudigd

“We begonnen met het verzamelen van e-sigaretten nadat de prijs van lithiumbatterijen een maand geleden echt omhoog begon te gaan”, zegt de 26-jarige Sheremet aan Daily Array. Nadat de oorlog begon, gingen veel luchthavens op slot en grendel, waardoor geïmporteerde goederen steeds moeilijker te verkrijgen waren. 

“Lithiumbatterijen kostten vroeger één dollar per stuk, maar de prijs is intussen vervijfvoudigd, waardoor onze kosten aanzienlijk zijn gestegen. Om die reden begonnen we met de ontwikkeling van systemen die gebruik kunnen maken van batterijen uit elektronische sigaretten. Het is gratis, makkelijk te hergebruiken en milieuvriendelijk, omdat we recyclen.”

2.000 bestellingen

Drone Lab heeft sinds het begin van de oorlog al meer dan 4.000 leveringssystemen voor drones geproduceerd. Daarmee kunnen drones allerlei goederen vervoeren en afleveren, van medische hulpmiddelen tot granaten. 

De systemen worden gebouwd door 3D-printers te gebruiken. Ook bouwen de vrijwilligers hun eigen drones en passen ze bestaande commerciële drones aan om gekoppeld te kunnen worden aan de lanceringssystemen.

Sheremet zegt dat het team intussen al zo’n 100 systemen heeft gebouwd met e-sigaretbatterijen en dat er nog eens 100 in de maak zijn. Het team van Drone Lab heeft alvast de handen vol: volgens Sheremet zijn er al zo’n 2.000 bestellingen geplaatst voor de leveringssystemen.

(jvdh)

Meer